У Европу по знање

Готово 80 одсто матураната жели индекс неког од страних факултета. Половина њих већ ради на томе, остали ће отићи ако им се укаже прилика. Највеће интересовање је за програм "Ерасмус Мундус", а стипендије које се додељују у оквиру њега у потпуности покривају трошкове студија и живота.

Све већи број средњошколаца заинтересован је за студирање у иностранству показују најновији резултати истразивања сајта Инфостуд. Док је раније потрага за стипендијом почињала после уписа факултета, данас је све више оних који већ у завршним годинама средње школе активно планирају одлазак на неки од страних универзитета.

Због све чешћих упита о могућностима одласка на студије у иностранство, Инфостуд је на свом сајту спровео анкету која показује да скоро 80 посто матураната жели да добије индекс неког од страних факултета. Половина њих већ ради на томе, док остали кажу да ће радо отићи ако им се укаже прилика.

"Најчешћи разлог је јер верују да ће доћи брже до посла, у овом тренутку размишљају о томе да је то сјајна прилика да се научи језик, да се стекну нека додатна познанства, контакти, а осим тога и да се продуби знање из оних области које њих занимају", каже Татјана Видаковић из "Инфостуда".

Они који су ту жељу већ остварили поручују да је најважније радити на својим интересовањима пре уписа факултета, али и током студија.

Студент Филолошког факултета у Београду Софија Петровић каже да су о томе доста причали још у средњој школи, поготово што је завршила филолошки смер, и да је одувек желела да језике које учи негде реално и користи.

Највеће интересовање влада за програм "Ерасмус Мундус", а стипендије које се додељују у оквиру њега у потпуности покривају трошкове студија и живота.

"Добра страна Ерасмус Мундус програма и ових пројеката преко којих студенти добијају размене је та што ниједна област није фаворизована. Значи долазе у обзир и природне и друштвене науке, а такође ниједна институција у Србији нема већу предност него неке друге", каже Софија Дукић из Темпус канцеларије у Београду.

За различите стипендије тренутно је отворено око 70 конкурса, а већина њих реализује се у земљама Европске уније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи