Читај ми!

Министри у Високим Дечанима

Министри Алeксандар Вулин, Иван Мркић и Небојша Родић посетили манастир Високи Дечани. Патријарх Иринеј одликовао Канцеларију за Косово и Метохију орденом Светог Саве Првог реда. Признање је доказ да српска држава и српска црква на КиМ раде заједно и да им је циљ да Срби у покрајини живе боље, поручио је Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин, министар одбране Небојша Родић и министар спољних послова Иван Мркић, посетили су манастир Високи Дечани, где су присуствовали литургији и освештењу новог конака у манастирском комплексу.

Свету архијерејску литургију, поводом празника Светог великомученика краља Стефана Дечанског служиo је патријарх српски Иринеј, уз саслужење епископа рашко-призренског Теодосија, шумадијског Јована, врањског Пахомија и свештенослужитеља.. 

Патријарх Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију орденом Светог Саве Првог реда.

Министар Вулин је, захваливши на ордену, рекао да ће Влада Републике Србије као и до сада наставити да финансијски помаже Србе на Косову и Метохији, што се односи и на српску православну цркву.

"Ово признање је доказ да између српске државе и Српске православне цркве на Косову и Метохији нема никаквих расправа и да смо сви на истом задатку", истакао је Вулин.

Вулин је поручио да је ово признање доказ да српска држава и српска црква на Косову и Метохији раде заједно и да им је циљ само један - да Срби у покрајини живе боље, да их буде више, да живот овде буде цивилизованији и вреднији.

У образложењу се наводи да се признање додељује на предлог епископа рашко-призренског Теодосија и да свети архијеријски синод СПЦ додељује Канцеларији за КиМ ово високо одликовање за делотворну љубав према СПЦ "нарочито показану пружањем несебичне мареријалне помоћи за изградњу и преуређење призренског конака у манастиру Високи Дечани и свесрдну подршку повратницима, обнову храмова и других објеката СПЦ на Косову и Метохији".

Патријарх Иринеј исто такво признање уручио је и специјалном представнику ЕУ на Косову Самјуелу Жбогару, као и Влади Краљевине Норвешке.

Након освећена призренског конака, орден Светог Саве Другог реда уручен је бившем норвешком амбасадору у покрајини Свере Јохан Квалеу.

Патријарх Иринеј се у беседи захвалио свима онима који су помогли обнову призренског конака у манастиру Високи Дечани истичући да је овако дивна грађевина подигнута у најтеже време по српски народ.

"Она улива дух, наду и поверење у људе добре воље, у Владу Србије, то је нада и охрабрење народу који је остао и који проживљава тешке тренутке, да се охрабри у нади да Косово и Метохија нису изгубљени", рекао је патријарх.

"Овде су представници Владе Србије данас, овде су пријатељи наши и народ који ће свагда остати присутан овде", рекао је патријах.

Нов манастирски конак, грађен у призренском стилу, саграђен је за две и по године.

"Има у доњем делу свечану салу, ризницу, горе има гостопримницу, салон за пријем високих гостију који је заправо био најосетљивије место у самом манастиру и то је највише фалило браћи, јер нису имали где на пристојан и фин начин да приме госте који им долазе у манастир", рекао је предузетник на градњи конака Синиша Матић.

У манастиру сада има више места и за монахе и за госте. Манастир уз нови и стари конак има услове да прошири монашку братију коју сада чини 25 монаха.

Свечаности у манастиру Високи Дечани присуствовали су помоћник директора Канцеларије за КиМ Мирко Крлић, представници Грађанске иницијативе Српска Владета Костић, Бранимир Стојановић и други.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи