Читај ми!

Зашто деца беже од куће

Малолетници све чешће беже од куће, па је само у Београду прошле године њих 212 напустило свој дом. Лек за то је боља комуникација између деце и свих који учествују у њиховом одрастању. Деца која не налазе довољно подршке у породици, решење својих проблема виде у бегу од куће, упозоравају у Удружењу "Родитељ".

Драма родитеља једне петнаестогодишњакиње која је нестала испред своје куће у војвођанском селу, трајала је неколико дана. У потрагу за несталом девојчицом укључили су се сви, а после недељу дана она је пронађена у другом селу, код младића за кога је желела да се уда. Одлуке које се неће допасти родитељима само су један од разлога због којих деца беже од куће.

Прошле године, 212 малолетника на територији Београда одлучило је да напусти свој дом. Како би се то спречило, стручњаци сматрају да је неопходно успоставити бољу комуникацију између свих који учествују у животу детета од најраније доби.

Насиље у породици, лоше оцене у школи, избори које родитељи не одобравају - само су неки од разлога због којих деца одлучују да побегну од куће. Неки одлазе на дан или два како би казнили родитеље, док други желе да трајно напусте дом у коме не осећају сигурност.

"Постоји оно што зовемо промашена очекивања. Нека деца се осећају као да нису испунила завет родитеља и то су та бежања када је дете постиђено и усамљено у томе што није прихваћено такво какво је, а није достигло то што је родитељ од њега желео", каже психолог Споменка Милић.

Током првих девет месеци ове године, Полицијској управи Београд поднете су 183 пријаве нестанка малолетника. Од тога, 54 побегло је из установа социјалне заштите. У већини случајева, полицији је потребно само неколико дана да пронађе децу и врати их родитељима, односно старатељима.

Инспектор МУП-а Саша Иревић каже да нестанак званично није кривично дело. "Према тим особама поступа се као и према грађанима са којима се обавља разговор везано око тог лица које је нестало, значи обавља се разговор у својству грађанина", истиче Иревић.

Деца која не налазе довољно подршке и разумевања у породици, решење својих проблема виде у бегу од куће, упозоравају у Удружењу "Родитељ".

Бојана Селаковић из Удружења "Родитељ" каже да постоји генерално проблем у односу поверења између родитеља и детета.

"Имајући у виду начин живота, имајући у виду да су родитељи често одсутни и више од 10 сати дневно из куће у неком најкритичнијем узрасту предадолесценције и адолесценције деце и они су једноставно упућени или једни на друге или сами на себе и врло често се осећају беспомоћно", каже Бојана Селаковић.

Упућени сматрају да је важно од најранијег узраста децу усмеравати на то да су им родитељи прва линија подршке, како се у критичном периоду адолесценције не би дешавало да се од њих удаље.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи