Станковић разговарао са албанским министром

Албански министар за омладину и социјална питања Ерион Велиај у Прешеву је разговарао са председником Координационг тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зораном Станковићем. Образовање и размена ученика главне теме посете, која је уједно и припрема за долазак албанског премијера у Србију.

Председник Координационг тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић разговарао је у Прешеву са министром за омладину и социјална питања Албаније Ерионом Велиајом о сарадњи, пре свега, у области образовања, размени ученика из Албаније и Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Ова посета је уједно била и припрема за долазак албанског премијера Еди Раме у Београд, а Станковић је истакао да је задовољан разговором с албанским министром.

Према његовим речима, основа будуће сарадње је, пре свега, стална комуникација која подразумева размену стручњака ради образовања људи који живе на овим просторима, као и посете омладине како из Прешева, Бујановца и Медвеђе Албанији, тако и посете омладине из Албаније овим општинама.

То ће допринети добром разумевању и активности које се дешавају у Албанији и код нас, рекао је Станковић и истакао да је обавестио Велиаја да је, на предлог Националног савета Албанаца, одобрена набавка 18 уџбеника из Албаније, које албански ученици користе у школама.

"Разговарали смо и да се тај број уџбеника повећа, с обзиром на потребе и захтеве које ће изразити Национални савет Албанаца", рекао је Станковић.

Додао је да се разговарало и о социјалним питањима и најавио формирање институције на простору Прешева и Бујановца ради збрињавања људи с посебним потребама. Говорило се и о темама које ће бити на дневном реду састанка премијера Србије и Албаније.

"Договорили смо се о још конкретнијим видовима сарадње и надамо се да ћемо у наредном периоду постизати боље резултате, пре свега, на добробит грађана који живе на овим просторима'', рекао је Станковић.

Албански министар Велиај рекао је да је задовољан посетом општини Прешево и разговором са Станковићем, што је и "припремни састанак о доласку премијера Албаније у Београд".

"Сагласили смо се да заједнички сарађујемо за бољу будућност наше деце и грађана у сфери образовања, културе, спорта и другим делатностима", рекао је Велиај и додао да је то порука да има услова за бољи суживот на Балкану, да се проблеми решавају кроз дијалог и да се фокусира на ствари које су део будућности.

Координационом телу, у чијим просторијама у Прешеву је састанак одржан, Велиај је захвалио на заинтересованости за даљу сарадњу и ангажовање да се сви проблеми у будућности решавају само разговором и сарадњом.

Албански министар сусрео се, на одвојеним састанцима, и са невладим сектором младих и представницима албанских политичких партија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи