Вакцина против грипа добра превенција

Ове године грађани се знатно више вакцинишу против грипа. За месец дана вакцинисано више од половине оних који би вакцину морали да приме. Епидемија грипа се очекује крајем јануара и почетком фебруара.

У појединим домовима здравља, одзив за вакцинацију против грипа већи је и за трећину. За месец дана вакцинисано је више од половине оних који би вакцину морали да приме, кажу у Институту "Батут".

За разлику од претходних година, грађани се ове године много више вакцинишу против грипа. У појединим здравственим установама већ су утрошене две трећине вакцина.

Весна Вујачић из Дома здравља "Савски венац" наводи да су ове године добили 2.150 доза и да је за месец дана дато нешто више од 1.300 доза.

Указује да је то већа количина у односу на прошлогодишњи период, када је дато око 950 доза.

Дом здравља "Шабац" је ове године добио око 4.000 доза вакцине против грипа, наводи помоћник директора те установе Слађана Каурин Милетић.

"Овај број вакцина је у већем броју већ подељен. Преко 3.100 вакцина је до сада дато", каже Милетићева.

Драгана Димитријевић из Института "Батут" каже да је највећи одзив становништва на имунизацију против грипа регистрован на територији Рашког, Средње-банатског и Борског округа и прецизира да је то је више од 70 посто од планираних.

Са друге стране, најмањи одзив од 37 и 38 одсто је на територији Нишавског и Пчињског округа, наводи Димитријевићева.

Епидемија грипа у Србији очекује се крајем јануара и почетком фебруара. Зато лекари позивају најпре хроничне болеснике, старије од 65 година и запослене у здравственим установама да се вакцинишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи