Реорганизација саобраћаја због блокаде пруге

"Железнице Србије" од данас другачије организују саобраћај возова због блокаде пруге код Крагујевца, која траје већ месец дана. Штета тог јавног предузећа до сада око 35 милиона динара.

Пруга Крагујевац - Краљево и након месец дана још увек је блокирана код Грошнице, а досадашња директна штета "Железница Србије" због прекида саобраћаја на овој деоници достигла је око 35 милиона динара.

Због тога "Железнице Србије" од данас, 23. новембра, поново привремено мењају организацију путничког саобраћаја на овом делу пруге, како би се штете умањиле, а возови саобраћали у складу са могућностима.

Тако ће од данас локални путнички возови на релацији Лапово - Краљево саобраћати на целом превозном путу, али ће на релацији Грошница (отворена пруга) - станица Грошница, путници морати да изађу из воза и препешаче око 200 метара дуж пруге, како би ушли у други воз, са друге стране блокаде и наставили путовање.

То значи да ће путнички возови из Лапова за Краљево и из Краљева за Лапово саобраћати само до блокаде на прузи у Грошници, а затим се враћати назад, док ће путници након што пешице прођу блокаду возовима настављати даље путовање.

Измењена организација саобраћаја трајаће до завршетка блокаде. Блокада деонице пруге Крагујевац - Краљево, на железничком правцу Лапово - Краљево траје од 22. октобра, када су радници крагујевачког предузећа "Ауто саобраћај" у оквиру својих социјалних протеста, који немају никакве везе са железницом, аутобусима блокирали пругу на путном прелазу у месту Грошница.

Железнице Србије највећу штету због ове блокаде претрпеле су у протеклих месец дана у теретном саобраћају, чак око 24 милиона динара, због организовања превоза алтернативним правцима кроз земљу или отказивања возова.

Највеће штете претрпљене су у транспорту "Фијатових" аутомобила железницом из станице Крагујевац и износе око 170.000 евра, а били су отежани или онемогућени и превози за потребе ТЕНТ-а Пискања Свилајнац, затим камена из Брвеника за Наумовићево, као и лимова из Радинца за Чачак.

У путничком саобраћају губици износе око два и по милиона динара, а трошкови вуче возова, који су саобраћали помоћним превозним путем преко Пожеге повећани су чак за око осам и по милиона динара.

Наравно, реч је само о директним штетама и трошковима проузрокованим једномесечном блокадом крагујевачке пруге код Грошнице, али су индиректне штете далеко веће, јер је сигурно значајан број привредника и путника у оваквим условима одустао од коришћења железничког превоза.

Српске железнице настоје да у оваквим условима организују путнички и робни саобраћај на најбољи могући начин.

"Железнице Србије" се још једном извињавају свим путницима и корисницима услуга због неугодности које имају приликом путовања, у нади да ће се решења ускоро пронаћи и саобраћај почети да функционише нормално.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи