Читај ми!

Одбрана мастера из свог џепа

На београдском Универзитету полагање испита за мастера је на неким факултетима бесплатно, на некима "папрено". Одлуку о томе сваки факултет доноси самостално. И када плате издавање дипломе мастера, на њу чекају годинама.

Док су факултети јединствени када се одређује колико бодова студенти треба да стекну како би наставили школовање, разликују се у одређивању цена школарине. Нису исте ни цене пријаве испита, уверења о студирању и одбране мастер рада.

Информације колико шта кошта углавном ћете сазнати тек када дођете до изабраног факултета и обратите се студентској служби, јер факултети такве податке углавном не објављују .

Исти Универзитет, иста услуга, а различита цена. Док студенти Машинског и Грађевинског факултета за одбрану мастер рада не одвајају ни динар, њихове колеге са Факултета организационих наука и Факултета политичких наука, да би завршили мастер студије, морају да издвоје 10.000, односно 12.000 динара.

Павле Ожеговић планира следеће године да упише мастер, али му није право што мора да плаћа одбрану рада.

"Сматрам да то није поштено и да није у реду, јер колико знам и колико сам чуо на неким државним факултетима то уопште није случај. Такође сматрам да школарина на овом факултету за мастер студијске програме изузетно велика", каже Павле, иначе студент Факултета политичких наука.

Ако студенти већ морају да се помире с чињеницом да ће из свог џепа платити одбрану рада, онда би било фер да бар знају где тај новац иде, сматрају у Министарству просвете.

Помоћник министра просвете за високо образовање Слободан Ступар каже да би требало да буде потпуно аналитички рашчлањено шта колико кошта и зашто се нешто наплаћује.

"И даље остајем на становишту које сам износио и раније, за буџетске студенте не би требало ништа да се наплаћује", каже проф. др Слободан Ступар.

Разлику у ценама штити и Закон о високом образовању, по ком сваки факултет самостално одлучује о финансијском пословању.

На Факултету политичких наука, одбрана мастер рада се плаћа, јер није укључена у школарину, као што је случај са већином факултета, објашњава продекан за мастер студије Ђорђе Павићевић. Он каже да готово сва сума иде члановима комисије који учествују у одбрани рада.

"То није само чин када седне троје људи и испитаника, то подразумева све оно што иде претходно, тако да се конкретно у нето износима код нас на факултету 9.000 исплаћује за тај читав поступак. Значи ту често људи са стране учествују, они који нису на факултету", каже професор Павићевић. 

Иако информације о томе како се прераспоређује новац који сте уплатили на рачун факултета треба да буду јавне и објављене на сајту, пракса показује другачије.

"Нека документа која се односе на финансијско пословање факултета не могу се пронаћи на сајтовима. Свега 13 одсто факултета је објавило информације", каже Сања Насевски из Београдске отворене школа.

На појединим факултетима, од студената се тражи да, пре него што сазнају да ли су на буџету или не, уплате прву рату школарине. А и када све уплате, положе испите и заврше мастер студије, диплому коју су платили чекају и по неколико година.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи