Мартиновић: Неопходан квалитетан Закон о раду

Закон о раду треба бити измењен у најскорије време и нећемо стати на том путу, каже за РТС државни секретар у Министарству рада Зоран Мартиновић. Уколико поново не обезбедимо учешће синдиката у том процерсу, треба извршити политичку и стручну процену које одредбе закона треба да буду измењене, каже Мартиновић.

Крај године као рок за доношење Закона о раду био је тесан и док су сви социјални партнери учествовали у расправи. Изласком синдиката из Радне групе за писање тог закона, читав процес се додатно успорава.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Зоран Мартиновић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике и шеф Радне групе за израду Закона о раду каже да је процес дуго припреман и да је са социјалним партнером одржано у последњих годину дана низ стручних и тематских округлих столова око свих питања која ће бити предмет измена и допуна закона.

Према његовим речима, крајем октобра и почетком новембра понуђена је радна верзија за израду закона и започет конструктиван рад на припреми документа.

"Дошло је за нас до великог изненађења, социјални партнери, представници синдиката у том процесу су одустали. Наставићемо рад преосталог дела радне групе да би крајем новембра, како смо планирали, дошли до радног текста који ће бити понуђен за јавну расправу", каже Мартиновић.

Према његовим речима, до краја године имаћемо један видљив помак у овом процесу. "Да ли ћемо успети да овај закон доведемо и до Скупштине, то је велика дилема имајући у виду све што се дешава, јер је ово сложен процес и један од најважнијих системских закона и да га ипак не треба доносити на брзину", каже Мартиновић. 

Много је важније да донесемо један квалитетан закон који ће свима служити у наредном периоду, каже Мартиновић.

"Ми смо као страна у овом процесу, када говоримо о улози Министарства рада, од почетка били коректни и конструктивни. Покушали смо да  објединимо сва решења која су стизала од различитих представника, па и од Министарства привреде. Све те предлоге смо укључили у једну радну верзију, тако да она има неколико различитих решења и то је оно око чега ми треба да разговарамо са свим социјалним партнерима у оквиру радне групе која је формирана", каже Мартиновић.

Државни секретар не верује да та алтернативна решења треба да буду разлог да неко у старту добије одређену бојазан да ће бити нешто наметнуто.

"Наша намера је била да у свим питањима озбиљно преговарамо, да се приближимо у ставовима. Свесни смо били да ћемо имати разлика у погледу неких питања али то је наша улога да преговарамо", каже Мартиновић.      

Говорећи о Агенцији за посредовање приликом запошљавања, каже да то питање Министарство није наметало. "И са наше стране постоји дилема да ли смо у овом тренутку као друштво и држава која има много проблема на тржишту рада спремни да овај институт сада имплементирамо и то је било питање које смо желели да расправимо са свим социјалним партнерима", истиче државни секретар.

Према његовим речима, чак и послодавци имају одређене дилеме у погледу тога. "Оно што нас обавезује да говоримо о овом питању уколико га и не уведемо у закон јесте чињеница да смо, почетком године једногласнио ратификовали Конвенцију међународне организације рада број 181 која говори о овим агенцијама, дакле, обавезни смо да ово укључимо у наше законодавство", истиче Мартиновић.

Према другим прописима који дефинишу класификацију делатности већ сада у Србији постоје агенције које се баве тзв. изнајмљивањем радне снаге.

Синдикати нису задовољни предлогом да се отпремнине исплаћују само за рад код последњег послодавца и многим другим предлозима закона који омогућавају лакше отпуштање, а не лакше запошљавање.

"Ми смо у заједничком саставу прешли две трећине од понуђених промена. Остао је мали део који нисмо прешли са синдикалним организацијама. Обавезни смо да овај процес наставимо. Није тренутак да станемо на овом путу, закон о раду треба бити измењен у најскорије време", каже Мартиновић.

Према његовим речима, процениће се који то круг измена може повољније да се одрази и на привредне активности и на повећање запослености и смањење рада на црно, али ћемо се определити које су то промене које нам заиста требају.

"Настојаћемо да до краја овог процеса поново обезбедимо учешће синдиката. Уколико га не буде треба извршити политичку и стручни процену које одредбе треба да буду измењене", закључио је Мартиновић.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи