Читај ми!

Шта скрива школска униформа

Ко је богат, а ко нема новца не види се испод школске униформе, верују у школама у које се враћа обавеза ношења кецеља. Униформе се у неке школе враћају и ради безбедности и лакшег препознавања ђака.

Прве асоцијације на школску униформу разликују се од генерације до генерације. Неки сматрају да је згодна јер прикрива социјалне разлике, други је баш због тог уједначавања не воле. Кецеље се у неке школе враћају и ради безбедности и лакшег препознавања ђака. У земљама попут Јапана и Велике Британије ношење униформи је традиција и израз угледа.

До краја осамдесетих година готово да није било школе у земљи у којој ђачке униформе нису биле обавезне. Деца су их прихватала као део школовања. Некима је тадашња једноличност сметала, а други данас нису задовољни претераном слободом одевања у школи.

"Многи школу дозивљавају као модну писту по којој носе своје најскупље одевне комаде, а школа је пре свега васпитно-образовна установа и увођењем униформи истаћи ће се та њена улога", истиче једна ученица. 

Да разлике у богатсву деце не би биле толико очигледне, ученици Медицинске школе у Чачку, предлажу да се у наставу и у школско двориште врати обавезна униформа.

Школске униформе се уводе и ради безбедности ученика, објашњавају у Основној школи "Алекса Шантић" у Калуђерици, где кецеље носи већ друга генерација ђака.

Директор ОШ "Алекса Шантић" Радивоје Миљић каже да када деца имају униформу наставници их препознају.

"Подељени смо у две школе и апсолутно је немогуће препознати ону децу која су отишла пре пола године или годину у другу школу. Центар окупљања деце је школско двориште и деца врло брзо утрче у школу и не знамо да ли је ученик наш или није нас. Овако се препознају", каже Миљић.

Иако униформе треба да допринесу једнакости ученика, њихово ношење само по себи то не може учинити - сматрају стручњаци.

Социолог Владимир Вулетић каже да униформе могу да допринесу томе да се ученици међусобно не посматрају према оделу које носе, али ће се зато посматрати према мобилном телефону који користе, према ципелама и према другим аспектима социјалних неједнакости.

"У том смислу дакле тешко да ће униформе допринети том циљу", каже Вулетић.

Ипак, знатно је више школа и ученика који неће радо прихватити униформисање. Многима је циљ да у свакој прилици покажу колико новца имају. Кецеља ту не може много да помогне.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи