Читај ми!

Путеви правде воде у Стразбур!

Суд у Стразбуру примио 11.800 представки из Србије, што указује да грађани нису могли адеквaтно да заштите своја права, каже министар правде. Потребно да се уједначи судска пракса, да судије сарађују, али и да се поштују одлуке Европског суда за људска права, кажу упућени.

Србија је пета земља у Европи по броју представки пред Европским судом за људска права, а прва ако се гледа број представки у односу на број становника. Податак да је до 31. октобра Европски суд за људска права из Србије примио 11.800 представки, указује да грађани нису могли адеквaтно да заштите своја права на домаћем нивоу, каже министар правде.

Отварајући пројекат "Подршка судству у Србији у примени Европске конвенције о људским правима", из Савета Европе напомињу да готово две трећине од укупно 176 хиљада представки пред судом у Старзбуру долазе из пет земаља: Русије, Италије, Украјине, Турске и Србије.

Међу готово 12 хиљада представки пред Међународним судом за људска права у Старзбуру, налазе се и жалбе грађана који су жртве различитих одлука судова у Србији.

У сличним правним околностима судије у различитим судницама и судовима не доносе исте пресуде.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић каже да је на властима да обезбеде и успоставе ефикасан механизам за превазилажење различитог поступања.

"У том смислу је јасно да је заправо сада на апелационим судовима који одлучују о жалбама на одлуке основних и виших судова да омогуће правну сигурност кроз уједначено поступање судова", каже Селаковић.

Извор права српским судовима треба да буду правна схватања и ставови врховног касационог суда, одлуке суда у Стразбуру и других међународних институција.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, који води рачуна да се у тим предметима доносе исте одлуке каже да уједначавање судске праксе треба посматрати као практично питање.

"Судије свакодневно решавају различите животне ситуације, које су често идентичне, примењујући закон и своје слободно судијско уверење", објашњава Милојевић и додаје да због тога судије морају међусобно сарађивати.

"Сарадња и поштовање морају постојати између свих судова, нижестепени судови морају уважавати одлуке вишестепених судова, а вишестепени судови морају да заузму обавезујуће ставове за нижестепене судове", каже Милојевић.

Уједначити судску праксу 

У Србији последњу реч да ли је повређено право неком грађанину даје Уставни суд. Европски суд у Стразбуру у оквиру једне пресуде коју је донео напомиње да је уставна жалба делотворан правни лек.

Подсећајући да је пред Уставним судом тренутно 14.800 уставних жалби, заменица председника Марија Драшкић каже да се судска пракса може уједначити читањем пресуда Европског суда, које морају постати доступне српским судовима.

"Мислим да је такође важно да се та пракса европског суда за људска права не посматра као неки лепи излог који се повремено погледа, него је веома важно да све судије и тужиоци знају да се све те одлуке или највећи њихов број могу ситуирати у предмете о којима они одлучују", истакла је Драшкићева.

Осим повреда права на правично суђење, међу 11.800 представки, две хиљаде се односи на неизвршење правоснажних одлука против друштвених предузећа, 3.000 на такозване ратне дневнице бивших војних резервиста и велики број на исплате косовских пензија.

Саговорници су сагласни да те бројке показују да би решавањем системских проблема број представки пред судом у Стразбуру био знатно мањи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи