Читај ми!

Стажирање за припаднике мањина

Припадници националних мањина имају прилику да стажирају у државним институцијама. Током наредних шест месеци упознаће се са функционисањем државне управе.

Већ четврту годину млади припадници националних мањина стажирају у државним институцијама. Ове године ту прилику има њих 12 - пет Албанаца, три Бошњака и четири Рома. Током наредних шест месеци упознаће се са функционисањем државне управе и начином доношења одлука, од којих се многе тичу националних мањина. Пројекат се спроводи уз подршку амбасада Велике Британије и Холандије и ОЕБС-а.

Емир и Сенада из Новог Пазара и Бесард из Медвеђе, желели су да стажирају у Канцеларији за људска и мањинска права. Бесард студира економију у Приштини и до недавно није говорио српски. За њега је, каже, ово прилика и да усаврши језик.

Бесарт Мухареми каже да је имао велику жељу да се пријави и драго му је што је примљен да види како функционишу државне институције.

Сенада Тотић сматра да је ово идеална прилика за сваког да се још више образују и на крају, уколико се врате у своје средине да то и примене.

Мирсад Чуљанџи каже да је имао велику жељу за професионалним успехом, прилику за младог човека, Рома.

За време стажирања обезбеђен им је смештај у Београду и плата. Организују се курсеви страних језика, посете државним институцијама, амбасадама и установама културе, и бројне радионице.

Асистенткиња на пројекту Олга Милосављевић истиче да је циљ радионица да им пруже додатна знања и могућност да се што боље укључе у рад државних инстиуција. 

Њихова очекивања су да се, по завршетку стажирања, запосле у државним институцијама. У сваком случају, кажу, искуство и знање које стекну током рада у органима државне управе, користиће им у будућем раду.

"Мислимо да овако млади образовивани људи са стеченим искуством пре свега траба да нађу свој ангажман у националним саветима и то ће бити прва линија комуникације коју ћемо ми имати када је у питању њихов посао", каже Сузана Пауновић из Канцеларије за људска и мањинска права

Иако потичу из различитих средина и деле их различите навике и обичаји, као млади људи имају слична интересовања. За кратко време успели су да се упознају и зближе, па дружење настављају и ван посла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи