Читај ми!

Драма "Седам" у Дому Народне скупштине

Како би се указало на важност поштовања женских права у Дому Народне скупштине изведен драмски текст "Седам". Србија се обавезала да штити законима грађанке од насиља и да обезбеди подршку женама које су у ситуацији насиља, поручила координаторка пројекта "Седам".

У пуној малој сали Дома Народне скупштине Републике Србије данас је изведен драмски текст "Седам", базиран на снажним животним причама активисткиња за женска права из различитих делова света.

Драма је изведена пред народним посланицима, представницима институција задужених за заштиту жена изложених насиљу и представницима медијског и јавног живота Србије, са намером да се укаже на важност поштовања женских права уочи 25. новембра - Међународног дана борбе против насиља над женама.

Пре извођења драме присутнима се обратио председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић истичући да овај драмски текст носи јасну поруку да је "насиље над женама недопустиво и да је то злочин".

Омеровић је рекао да су животне приче жртава насиља веома тешке и потресне и многе од њих нису испричане због страха од освете, осуде и осећања кривице и да се за њихове проблеме сазна тек када постане касно.

Координаторка Женске парламентарне мреже Биљана Хасановић Кораћ рекла је да није чудо што се у Дому Народне скупштине одржава читање текста, јер је пре мање од месец дана Скупштина усвојила закон којим је ратификовала конвенцију самита Европе у борби против насиља над женама и насиља у породици.

Амбасадор Шведске у Србији Кристер Асп сматра да је подршка коју парламент Србије даје овој представи и ономе што она представља од великог значаја, као и да се представом шаље снажан политички сигнал друштву да се насиље према женама не сме толерисати.

Координаторка пројекта "Седам" у Иницијативи младих за људска права Данијела Ранковић рекла је да је Србија препознала насиље над женама и да га је назвала насиљем у породици.

"Србија се обавезала да штити законима грађанке од насиља и да обезбеди подршку женама које су у ситуацији насиља", истакла је Ранковићева.

"Не смемо да кривимо жртве због проблема насиља који као друштво стварамо, као што не смемо да останемо слепи и глуви на њихову патњу. Морамо да тражимо начине да свака грађанка и грађанин буду заштићени од насиља", поручила је Ранковић.

"Седам" је документарна драма заснована на интервјуима са седам активисткиња за права жена. Фарида Азизи (Авганистан), Инез Мекормак (Северна Ирска), Марина Писклакова Паркер (Русија), Анабела де Леон (Гватемала), Мукхтар Маи (Пакистан), Му Сокуе (Камбоџа) и Хафсат Абиоле (Нигерија) говоре о тешкоћама које су оне подносиле у својим срединама и тешкоћама да се боре за права насиља над женама и да покушају да промене позиције жена у својим срединама.

Ансамбл који је извео представу "Седам" у Скупштини чиниле су Гордана Чомић, Ана Саћиповић, Ана Софреновић, Ивон Јафали, Аида Ћоровић, Весна Бујошевић и Гордана Митровић. Оне су учешћем у пројекту, дале подршку његовој основној идеји - да је насиље над женама неприхватљиво и да се оно мора сматрати приоритетним политичким питањем. Представу је режирала Ања Суша.

Документарна драма "Седам" биће изведена на сцени Новосадског позоришта 25. новембра, Културног центра Нови Пазар 28. новембра и на сцени Народног позоришта у Нишу 2. децембра, а потом креће на турнеју по региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи