Неке школе у Србији и даље имају пољски ве-це

Стотине школа у Србији и даље нема одговарајуће тоалете. Иако је зајам Светске банке за ту намену одобрен 2012, Министарство просвете прве тендере расписало је тек 2013. До сада су та средства искористиле тек 22 школе, а до краја године, када се пројекат затвара, треба обновити још 48 школских тоалета.

У Основној школи "Доситеј Обрадовић" у Вражогрнцу надомак Зајечара, ђаци немају основне хигијенске услове - 34. генерацију првака сачекао је пољски тоалет.

"Тоалет је врло лош, зими нам је хладно", прича ученица из Вражогрнца. "Нема ученика који не би волео да добије нови тоалет, услови које ми имамо стварно нису добри", каже њена другарица.

Новац за поправку тоалета добили су из зајма Светске банке, који је одобрен 2012. Међутим, још нема зеленог светла из Београда да школа распише тендер, па је неизвесно да ли ће и када основци добити нове тоалете.

Директор школе Мирослав Станковић нада се да ће тоалети бити изграђени. "Ако не буде реализације, тражићемо донаторе и нећемо одустати, јер нама је то стварно потребно. Ми не можемо да функционишемо без тих тоалета", каже Станковић.

Школа у Вражогрнцу само је једна од 161 којој је Светска банка у априлу 2012. позајмила новац да обнови тоалете. Међутим, до сада су само 22 школе завршиле посао, а први тендери расписани су тек 2013. године.

"Очекивало се да се највећи део тих радова заврши током прошлогодишњег и овогодишњег летњег распуста. Пројекат се затвара до децембра ове године, за месец и по дана је врло тешко урадити преостало", наводи Весна Костић из Канцеларије Светске банке у Србији.

У Светској банци кажу још да је у просвети завршена тек петина планираних активности, а у Министарству објашњавају да разлог кашњења није неефикасност у њиховом раду.

"Средства зајма могу да се троше само по процедурама Светске банке, које су врло захтевне и потребно је доста времена да се оне спроведу. До 31. децембра 2013. године треба да завршимо 48 школа у шест општина Републике Србије, што представља реализацију 35 до 40 одсто од планираног", наводи Министарство у саопштењу.

У том министарству додају да им је потребно још само шест месеци да обнове или изграде све тоалете. Међутим, у Светској банци поручују да нових рокова неће бити. Предлажу да непотрошени новац преусмере Министарству здравља, које је већину планираних активности завршило на време.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи