Прихватилиште тесно за све бескућнике

Ове зиме неће бити довољно места у београдском Прихватилишту за одрасле. Потребе у најхладнијим зимским данима превазилазе могућности смештаја чак пет пута. Директор Прихватилишта очекује да ће средином 2014. године почети реконструкција и доградња.

Једино Прихватилиште за одрасле у Београду још једну зиму дочекује с двоструко мање места. Доградња неопходног простора изостала је и ове године, упркос вишегодишњим обећањима надлежних.

Грађевински радови ће, кажу, почети следећег лета, а потребе у најхладнијим зимским данима превазилазе могућности смештаја чак пет пута.

Сви који дођу у Прихватилиште, ту најчешће и остану. Бранкица Црњански је изузетак. Једна је од ретких која са овог места одлази у свој нови дом. И то после пет година.

"Лепе вести су да сам упознала рођаку, моју ујну, ступила сам у контакт са њом", прича Бранкица и додаје да није знала за своју родбину, "да постоји да ми посвети сву пажњу и љубав".

Бескућнике са улице у Прихватилиште најчешће склоне полиција, Хитна помоћ или Центар за социјални рад. У дому имају топли оброк три пута дневно, медицинску негу, али и бригу стручњака.

Један од корисника Илија Гашић каже да је задовољан. "Није нешто много добро, али је достојно човека", каже Илија.

У прихватилишту је тренутно 50 људи више него што капацитет предвиђа, а током зиме у установу дође и 500 бескућника.

Дефектолог у Прихватилишту Марија Вујичић каже да се ниједне зиме није одбила особа која би затражила склониште.

"Ниједне зиме нисмо ниједно лице одбили. Свако лице које нам се обратило за помоћ и које се нашло у стању хитне социјалне потребе, добило је смештај у овој установи", рекла је Вујичић.

Директор Прихватилишта за одрасла лица Првослав Николић очекује да ће средином 2014. године почети реконструкција и доградња.

"Ми сад тренутно имамо 104 места, капацитет је пројектован на 200 места, ми сматрамо да ће тај капацитет задовољити наредних 20-ак година потребе града", објашњава Николић.

До пре двадесет година, Прихватилиште је било привремени смештај за тек неколико десетина људи, углавном просјака, скитница и алкохоличара.

Последњих година, кажу дефектолози, све је више младих, али и оних које је породица одбацила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи