Тровање ученика салмонелом

Код десеторо ученика београдске Основне школе "Дринка Павловић" потврђена је дијагноза тровања салмонелом. Први резултати анализе у суботу.

Десеторо ученика Основне школе "Дринка Павловић" у Београду отровано је бактеријом салмонелом.

Екипа Градског завода за јавно здравље је, у сарадњи са Републичком санитарном инспекцијом и Републичком ветеринарском инспекцијом, изашла на терен ради епидемиолошког испитивања и предузимања мера, након што су их надлежни педијатар Дома здравља "Стари град" и директор школе јуче обавестили да се код два ученика појавила салмонелоза, а код још пет стомачне тегобе.

Директор ОШ "Дринка Павловић" Урош Момчиловић рекао је за РТС да је у међувремену десет ученика отровано салмонелом и да је за проблем први пут сазнао у уторак од родитеља ученика код којег је изолована бактерија салмонела.

"Јуче смо сазнали за још један случај што је био разлог за узбуну. Немамо потврду шта је тачан узрок. Узети су сви брисеви, узорци хране, прве резултате имаћемо у суботу", рекао је Момчиловић. 

У ОШ "Дринка Павловић" свакодневно се у школској кухињи припрема око 700 оброка (по 350 оброка за ручак и ужину) за око 400 ученика.

"Обедују ученици првог и другог разреда који су на целодневној настави у школи, ученици трећег и четвртог разреда који су у боравку, као и мала група ученика од петог до осмог разреда који после или пре почетка наставе само ручају", саопштио је Градски завод.

У епидемији која је крајем прошлог месеца избила у неколико основних школа у Београду, 259 ученика заразило се стафилококним ентеротоксинима, нађеним у шпагетама болоњезе и куваним шпагетама које су припремљене у ресторану "Златна варош".

Утврђено је да су сви оболели јели храну послужену на ручку 30. октобра, у оквиру продуженог боравка ученика.

Поводом најновијег случаја заразе, стручњаци подсећају да салмонелозе припадају групи болести узрокованих загађеном храном. До сада је познато више од 2.000 различитих серотипова салмонела, али нису сви патогени за човека.

С обзиром на то да су отпорне у спољној средини, салмонеле се на храни могу одржати од неколико дана до неколико недеља.

Симптоми болести се јављају од шест до 72 сата након инкубације. Болест почиње нагло, уз дијареју, болове у трбуху, мучнину, повраћање, повишену температуру и до 40 степени Целзијуса, главобољу и малаксалост.

Тегобе трају неколико дана (обично два до пет), а понекад и много дуже зависно од имунитета особе и типа салмонела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи