Читај ми!

Унапређење војне сарадње Србије и БиХ

Постоје могућности за унапређење војноекономске сарадње Србије и БиХ, поручили у Београду министри одбране две земље Небојша Родић и Зекеријах Осмић.

Министри одбране Србије и Босне и Херцеговине, Небојша Родић и Зекеријах Осмић, оценили су у Београду да постоје могућности за унапређење војноекономске сарадње.

Министри су утврдили и поступак за проналажење што бржег решења радно-правног статуса професионалних војних лица из БиХ, припадника бившег 30. кадровског центра, којима је отежано остваривање права из пензијско-инвалидског осигурања, односно повезивање стажа.

Родић и Осмић су задовољни због досадашње добре сарадње у области одбране, уз констатацију да постоје реалне основе за њено унапређење, саопштило је Министарство одбране Србије.

Небојша Родић је истакао и да ће се разменом искустава и ангажовањем наставника у националним центрима за обуку за учешће у мировним операцијама у Бутмиру и Београду, створити "основа за евентуално заједничко ангажовање у мировним операцијама под окриљем УН и ЕУ".

Истакао је спремност да се, у складу са потребама обе стране, размотри могућност реализације заједничких симулационих или теренских војних вежби, "како на билатералној основи, тако и уз учешће припадника војски суседа у региону".

Кроз пројектни приступ промовишемо капацитете и могућности развијања у регионалне центре ВМА, Војне болнице Ниш, базе "Југ" и Центра за уништавање муниције и наоружања - Крагујевац, те је у том правцу могуће развијање нових облика сарадње", рекао је Родић.

Уз обострану констатацију да постоји могућност за проширење војноекономске сарадње, Осмић је нагласио да то што је наменска индустрија у БиХ заснована на ентитетским нивоима, "не треба да буде препрека за остваривање обостраног интереса где год је то могуће".

Тежишне области сарадње у области одбране две државе су школовање и обука, војномедицинска, војноекономска и културно-спортска сарадња.

У војнообразовним институцијама Србије тренутно су на различитим нивоима усавршавања четири припадника оружаних снага БиХ, а од 2010. године до сада, слична усавршавања завршило је њих 14.

У наредном периоду планирано је интензивирање тог вида сарадње, као и усавршавање припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ у Центру АБХО у Крушевцу, и припадника Министарства одбране и Војске Србије у Центру за обуку и учешће у мировним операцијама Бутмир.

Осмић ће током дводневне посете Србије посетити Универзитет одбране и ВМА, најављено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи