Прихваћен предлог "просветног" буџета

Скупштински одбор за образовање прихватио предлог "просветног" буџета за наредну годину, који предвиђа средства за исплату зарада и сервисних трошкова, али не и за велике помаке у образовању и науци. Предлог представља компромис којим су сви умерено незадовољни, кажу у Министарству финансија.

Чланови скупштинског Одбора за образовање прихватили су предлог "просветног" буџета за наредну годину који је сличан овогодишњем, што значи да неће бити могуће остварити велике помаке у образовању и науци, али је извесно подмирење зарада и сервисних трошкова.

Предлог буџета у просвети за 2014. годину је око 178 милијарди динара, што је за око 13 милијарди више него што је ребалансом пројектовано за ову годину, али није довољно да се оствари оно за шта се залажу власти, струка, наставници и синдикати, а то је да образовање не треба да буде потрошња него инвестиција.

Како су образложили представници Министарства финансија, буџетом су сви умерено незадовољни, а кад је у питању просвета, ово је максимум и представаља компромис жеља, планова и реалности.

Државни секретари у Министарству просвете члановима Одбора су указали да су тражили повећање буџета у складу са усвојеном стратегијом развоја образовања до 2020. године, али да су свесни високог буџетског дефицита и фискалне реалности.

Гласању нису присуствовали чланови Одбора из ДС-а и ЛДП-а, јер су имали примедбу што су тек синоћ позвани на данашњу седницу, сматрајући да рок треба да буде бар три дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи