Трудницама посао након жалби

Све труднице које су се од јануара до септембра ове године жалиле Инспекцији рада због губитка посла на коме су радиле на одређено време, враћене на посао. Само у једном случају послодавац поднео жалбу на решење инспектора.

Од јануара до септембра 2013. године Инспекцији рада се обратила 51 трудница која је радила на одређено време, а остала је без посла, речено је порталу ЕурАктив Србија у Инспекцији рада.

Представница за односе са јавношћу Инспекције рада Јасна Поповић-Ћосић навела је да су све труднице које су се у том периоду жалиле враћене на посао по решењу инспектора рада, а да је само у једном случају послодавац поднео жалбу на решење инспектора.

Ћосићева је у писаном одговору ЕурАктиву навела да случајеви отпуштених трудница имају приоритет у Инспекторату, односно да се мере у њиховом случају предузимају у роковима краћим од прописаних законом.

Јасна Поповић-Ћосић је рекла да су све труднице које су радиле на одређено или неодређено време, а остале су без посла супротно Закону о раду, враћене на рад у року од највише 15 дана.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић је оценила да је законски оквир за заштиту трудница и породиља задовољавајући, да забрањује било који вид дискриминације жена, али да постоји простор за његово унапређење.

Подсетила је на измене Закона о раду, усвојене у априлу, које предвиђају да запослене труднице, жене на породиљском одсуству и родитељи који користе одсуство ради неге детета не могу бити отпуштени, било да су запослени на одређено или на неодређено време, све до истека одсуства.

Невена Петрушић сматра да треба признати право запослене да након одсуства буде враћена на исту позицију или другу са истим условима, као и да би било корисно да сваки послодавац, који има више од 20 запослених жена, обезбеди посебну просторију за одмор и хигијену трудница.

Унија послодаваца Србије (УПС), међутим, сматра да су законски прописи за заштиту трудница "лицемерни, популистички" и тешко примењиви и да терет, уместо целог друштва, носи послодавац.

"Мислимо да је законски оквир вишестрано лицемеран, јер удовољава популистичким страстима, а у реалној примени је врло мањкав", рекли су генерални секретар УПС-а Душан Коруноски и правница тог удружења Светлана Будимчић.

Унија послодаваца Србије, такође, сматра да "хитно треба укинути нови закон" који налаже продужавање уговора о раду у случају трудноће до повратка са одсуства, наводи се у писаном одговору ЕурАктиву.

Послодавце, како наводе, оптерећује то што за запосленог у том периоду морају да издвајају још нека средства, иако не велика будући да већину покрива држава, као и додатне обавезе које проистичу из повећања броја запослених.

Истичу и да држава касни са рефундирањем накнада за трудничко и породиљско боловање.

Из овог удружења упозоравају да би то решење могло да проузрокује драстично смањење запошљавања жена у фертилном узрасту и оцењују да је нови Закон о раду неуставан и да задире у права слободног закључивања пословних уговора између две пунолетне особе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи