О изменама Закона о раду без синдиката

Оба репрезентативна синдиката у Србији - Уједињени грански синдикат "Независност" и Савез самосталних синдиката Србије, најавила су да ће изаћи из радне групе која је задужена за израду нацрта измена Закона о раду. Предложене измене не нуде никаква нова решења да би се ситуација побољшала, каже председник "Независности" Бранислав Чанак.

Радну групу која је задужена за израду нацрта измена Закона о раду напустиће оба репрезентативна синдиката у Србији - Уједињени грански синдикат "Независност" и Савез самосталних синдиката Србије.

Председник Уједињених гранских синдиката "Независност" Бранислав Чанак рекао је новинарима да се просечан радник у Србији суочава са сталном претњом губитка посла и да предложене измене Закона о раду не нуде никаква нова решења да би се ситуација побољшала.

"Нема подстицаја, ни у једном члану се не каже да се нуди помоћ младима или старима када остану без посла. Предложене измене Закона само погоршавају ствар", оценио је Чанак на регионалном скупу о заштити права запослених.

Према његовим речима, предложеним изменама Закон о раду не решавају се проблеми радника, већ се њима ситуација само погоршава увођењем агенције за привремено запошљавање.

"Агенција ће некоме донети добру зараду, нисам сигуран да ће она у тренутку када имамо 30 одсто незапослених следити државу и Министарство привреде. Агенције нису дужне да слушају. То је приватан бизнис", рекао је Чанак.

Он је рекао да у Србији већ постоји институција као што је Национална служба за запошљавање (НСЗ) и да нема потребе за увођење приватних агенција.

Чанак је рекао и да постоји могућност да се НСЗ угаси уколико би приватне агенције повукле стручне кадрове који у њој раде. 

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Мартиновић рекао је да је упознат са могућношћу да синдикати изађу из радне групе и да таква ситуација продужава рок за доношење нацрта пошто су многа питања за која је неопходан став синдиката остала нерешена.

Он је рекао и да не зна да ли ће у нацрту измена Закона о раду остати предлог да буде основана агенција за привремено запошљавање и да о томе постоје бројне полемике у Министарству.

Мартиновић је оценио да увођење агенције може да "отвори Пандорину кутију" и Министарству није циљ да раднике ставља у неизвестан положај.

Измене Закона о раду којим би се олакшало запошљавање и отпуштање радника и продужио рад на одређено време, требало би да буду усвојене до краја ове године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи