Николић одликовао румунског академика

Председник Србије Томислав Николић одликовао златном медаљом румунског универзитетског професора, члана Румунске академије Еуђена Симиона за "изузетне заслуге у јавним и културним делатностима".

Златном медаљом за "изузетне заслуге у јавним и културним делатностима" председник Србије Томислав Николић одликовао је румунског универзитетског професора Еуђена Симиона.

У својству "личног изасланика" председника Србије, амбасадор у Румунији Бранко Бранковић вечерас је уручио златну медаљу Симиону, у присуству значајних представника румунске културе и науке, као и српских интелектуалаца из Румуније.

Бранковић је представио Симиона као професора светске књижевности на Университету у Букурешту, али и као професора румунске књижевности на Филолошком факултету у Београду.

Амбасадор је навео да је "остајући дубоко привржен универзалним вредностима румунске културе" Симион "отворен према другим културама, посебно везан за француски језик и француску књижевну традицију, али и велики поштовалац српске духовности".

"У најтежим тренуцима за српски народ, господин Симион је читав тематски број најугледнијег часописа Кајете критиће, чији је главни уредник, посветио Србији, учинивши много против демонизације Срба у време када су се многи светски листови и часописи такмичили у изношењу неистина о српском народу", наводи се у тексту који је представио амбасадор.

Симион је рекао да захваљује председнику Србије за златну медаљу и да је изненађен што добија одликовање које су добиле велике међународне личности.

Симион је навео да су он и група румунских интелектуалаца реаговали у вези са "неправдом на Косову" и да "нажалост тадашње реаговање још није добило одговор".

Додао је да је он европски интелектуалац и да сматра да сваки народ треба сам да одлучује о својој судбини.

Симион је казао да "Румуни воле и цене Србе" који су "највећи Латини међу Словенима", њих карактерише "јаки месијанизам и истовремено јака меланхолија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи