Читај ми!

УНС: Неистинити Тачијеви наводи о РТК2

Тврдње Хашима Тачија да телевизијски канал РТК2 на српском језику ради у интересу косовских Срба су неистините, саопштили УНС и Друштво новинара Косова и Метохије. РТК2 служи промоцији партије Хашима Тачија и њихових интереса, истиче се у саопштењу.

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије саопштили су да је неистинита изјава косовског премијера Хашима Тачија да РТК2 ради у интересу српске заједнице на КиМ и затражили хитну реорганизацију те медијске куће.

Тачи је синоћ на седници Савета безбедности Уједињених нација рекао да је телевизијски канал на српском језику РТК2, који функционише у оквиру Јавног сервиса Косова, "у служби промоције интереса српске заједнице на Косову и да је присутан у свакој породици".

Удружења новинара наводе да РТК2, као и програми РТК на албанском, служи промоцији партије Хашима Тачија и њихових интереса и не покрива целу територију КиМ, како је предвиђено, већ је грађанима доступан преко кабловских провајдера само у неколико српских села на централном Косову.

"Оснивање овог канала изведено је супротно Ахтисаријевом плану и локалним законима који, као посебно право српске заједнице, гарантују постојање независног ТВ канала на српском језику", наводе удружења новинара.

УНС и ДНКиМ траже да у бриселском преговарачком процесу међународна заједница утиче на Приштину која, како наводе, фалсификовањем Ахтисаријевог плана жели да у потпуности контролише медијску сцену косовских Срба.

Дачићев говор није преношен

Новинарска удружења наводе да је синоћ РТК2 ускратила Србима на Косову да после говора приштинског премијера чују шта је у Уједињеним нацијама рекао премијер Србије Ивица Дачић.

"Професионални суноврат, фалсификовање закона, непотизам и корупција, негативна улога РТК у подстицању Погрома 17. марта 2004. године, и на крају претварање РТК на српском у разгласну станицу власти Хашима Тачија, налажу да се направи хитна реогранизација ове куће тако што ће се, у најкраћем року, применити постојећи закони и европска пракса о јавним сервисима", наводи се у саопштењу.

УНС и ДНКиМ подсетили су да би "један независни ТВ канал на српском језику који покрива целу територију Косова", како пише у Ахтисаријевом плану, требало да има Управни одбор са српском већином, Србина директора, седиште у Грачаници и десет одсто буџета Јавног сервиса.

Истиче се да РТК2 има Управни одбор са албанском већином, седиште у Приштини, у којој живи око тридесет Срба, и потпуну финансијску зависност, као и остали канали Јавног сервиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи