Читај ми!

Удовичић: Заштита деце без обзира на порекло

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је, поводом Светског дана детета, посетио децу која се лече на Универзитетској дечијој клиници у Београду, као и малишане у Свратишту за децу улице и Дечијем културном центру. Обавеза је човечанства да сваком детету обезбеди храну, здравствену заштиту и образовање, без обзира на порекло, поручио Удовичић.

Српски министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је, поводом Светског дана детета, посетио децу која се лече на Универзитетској дечијој клиници у Београду, као и малишане у Свратишту за децу улице и Дечијем културном центру како би скренуо пажњу јавности да је заштита права деце проблем који се мора решавати непрекидно, удруженим напорима целог друштва.

"Данашњи дан је повод да још једном јасно и гласно пошаљемо поруку о значају заштите деце и унапређења њиховог положаја у друштву. Обавеза је човечанства да сваком детету обезбеди храну, здравствену заштиту и образовање, без обзира на порекло", поручио је Удовичић.

Рекао је да смо сведоци свакодневних негативних ствари које се дешавају деци, почевши од непоштовања до злостављања деце.

"Мислим да је било довољно подела до сада и да нам више нису потребне, јер није битно да ли је дете друге националности, да ли је дете са посебним потребама, инвалидитетом или деца која се налазе у болници, јер су деца украс овог света и самим тим морамо да се опходимо према њима како заслужују", рекао је Удовичић новинарима.

Напоменуо је да је Министарство омладине и спорта отворено за сваку сугестију и жељно да учествује у свим акцијама и да на свом примеру покаже колико је битно мењати садашњост.

"Да би променили будућност ми морамо да кренемо од самог почетка, морамо да почнемо да покрећемо ствари и да на нашем примеру покажемо деци колико водимо рачуна, колико смо брижни и колико ми можемо да променимо ствари из корена, јер се они угледају на нас", рекао је Удовичић.

Према његовим речима, права деце су можда чак запостављена и заборављена, а на данашњи дан можемо да покажемо да су деца саставни део државе и целог система.

Директор Универзитетске дечије клинике Зоран Радојичић рекао је да то какве су у Србији болнице уствари показује колико се мисли о деци.

"Ја мислим да ту правимо напредак и да то говори о томе да мислимо више о деци него раније", рекао је Радојичић.

Према саопштењу Министарства за спорт и омладину, велики број деце у Србији живи у сиромаштву и изложено је насиљу - свако друго дете узраста до 14 година доживело је неки облик насиља у породици или школи, а 13,7 одсто је сиромашно.

Иако су спроведене значајне системске реформе у дечијој заштити, здравственој заштити, инклузивном образовању и основном образовању и васпитању, потребно је и даље радити на унапређивању положаја деце, наводи се у саопштењу.

Светски дан детета обележава се с циљем да се скрена пажња јавности на све обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме са којима се деца суочавају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи