Читај ми!

Предложено оснивање фонда за лечење деце

Председнику парламента Небојши Стефановићу поднета иницијатива да се формира хуманитарни фонд за децу чије лечење не покрива РФЗО. Иницијативу је, на предлог глумца Сергеја Трифуновића, поднео скупштински Одбора за здравље и породицу.

Скупштински Одбор за здравље и породицу, на предлог глумца Сергеја Трифуновића, поднео је иницијативу председнику парламента Небојши Стефановићу да се формира хуманитарни фонд за децу чије лечење не покрива Републички фонд за здравствено осигурање.

Председник Одбора Душан Милисављевић рекао је да је о идеји глумца Трифуновића, с којим је одржао заједничку конференцију за новинаре у парламенту, разговарао са председником парламента, који је и председник скупштинског Одбора за права детета.

Милисављевић је најавио да ће у наредних десетак дана са представницима министарстава здравља, финансија и правде разговарати о законским могућностима да се тај фонд формира.

"Данас сам са председником парламента разговарао о томе да се направи јединствени фонд који би био потпуно транспарентан, а у којем би били родитељи болесне деце, представници медија, Сергеј Трифуновић и људи који су покренули Србију у хуманитарним акцијама, као и представници Минстарства здравља", рекао је Милисављевић новинарима.

То је, како је истакао, била и идеја блогера и грађана који су своју хуманист показали када су прикупљали помоћ за лечење мале Тијане Огњановић.

Према његовим речима, идеја је да се фонд пуни из донација грађана, али и плански, на пример штампањем поштанских маркица, као што је био случај кад је зидан Храм светог Саве у Београду, опорезивањем са по два динара неких газираних пића, масне и нездраве хране, или одузету робу од криминалаца усмерити у фонд.

Трифуновић је нагласио да му је драго што постоји политичка воља да се оснује такав фонд, који је окарактерисао као нужно зло до постизања крајњег циља, а то је поправљање здравственог система.

Познати глумац је истакао да су посланици, без обзира на то којој странци припадају, схватили да од политичких трвења народ може само да пати и да су политичари ту да би служили људима.

"У овом случају - деци, јер су то наши највећи људи. Да би се оформио један институт за трансплантацију, за његово опремање од пода до плафона треба 15 милиона евра, то је цифра од '15 малих Тијана' које смо прикупљали пре неколико месеци", рекао је Трифуновић.

Према његовој оцени, није поента да се само скупља новац да би се деца слала негде у иностранство на лечење, већ да се с том децом шаљу и домаћи стручњаци да тамо нешто науче и врате се у Србију, да се улаже новац у здравство како би се такве операције обављале у земљи.

"То је крајња инстанца и поента приче", закључио је Трифуновић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи