Расте број оболелих од хроничне болести плућа

У Србији хроничну опструктивну болест плућа има између 400.000 и 600.000 особа, и она је пети најчешћи узрочник смрти у нашој земљи. Пушење, живот у загађеној средини, али и генетске предиспозиције, најчешћи су фактори ризика за оболевање.

Данас се обележава Светски дан подизања свести о хроничној опструктивној болести плућа. Циљ је да се информисањем становништва заустави пораст броја оболелих од те болести која годишње односе и три милиона живота. У Србији хроничну опструктивну болест плућа има између 400.000 и 600.000 особа, и она је пети најчешћи узрочник смрти у нашој земљи.

Многи болују од хроничне опструктивне болести плућа, а то и не знају. Симптоме, као што су кашаљ који не пролази, искашљавање шлајма или слузи, остајање без даха, и брзо замарање при свакодневним и једноставним физичким активностима, који указују на болест, често приписују старењу или пак дугогодишњем пушењу.

Управо су пушење, живот у загађеној средини, али и генетске предиспозиције, најчешћи фактори ризика за оболевање.

Учесталост оболевања од хроничне болести плућа и у свету и у нашој земљи непрекидно расте.

"Сматрам ће да ће 2020. године она бити трећи узрок смртности у свету. Спирометрија је златни стандард у постављању дијагнозе, брза ефикасна дијагноза, може се понављати, а ми видимо колики је степен оштећења", каже Ивана Николић Брстина из Градског завода за плућне болести и туберкулозу.

Нашим пацијентима је доступна најсавремнија терапија. То је инхалаторна терапија, то је терапија која се удише, брзо доспева на одговарајуће место, у најмањој ефективној дози.

Ако се открије на време, и примењује одговарајућа терапија, оштећење плућа се зауставља, развој болести успорава а квалитет живота пацијента скоро уопште не нарушава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи