Читај ми!

Деца најчешћа жртва свакодневице

Најчешћа и најлакша жртва свакодневице и економских прилика су деца, истиче заштитник права грађана Саша Јанковић поводом Светског дана детета. Постоје деца која живе без минималних услова као што су здравствено осигурање и квалитетно образовање, истиче Јанковић.

Заштитник права грађана Саша Јанковић истакао је, гостујући у Дневнику РТС-а поводом Светског дана детета, да су деца најчешћа и најлакша жртва свакодневице која је тешка због економских прилика.

"Ми се боримо, али понекад не успевамо да обезбедимо и оне елементарне ствари које су свој деци потребне, као што су здравствено осигурање и квалитетно образовање", објашњава Јанковић.

Заштитник права грађана каже да постоје деца која то имају, али упозорава да има деце која живе испод сваког минимума и подсећа на малишане који просе на улицама по градовима, што је, како каже, апсолутно недопустиво.

"Ово није математичка једначина којој недостаје једна вредност да би била решена. Дакле, у свим сегментима морамо да начинимо помаке. Лако је окривити родитеље за запостављање деце, али родитељи који морају да раде два посла да би некако преживели немају довољно прилика да време проводе са својом децом", објашњава Јанковић.

Јанковић каже и да је образовање у Србији без суштинске промене начина на који се организује већ 50 година, и да ту лежи део проблема.

Истакао је да позитивни примери у друштву постоје, али је упозорио да они у медијима и у свету одраслих нису заиста схваћени као примери.

"Ми смо друштво у коме је у једном периоду постало популарно да неко зна да се снађе. А то је другим речима неко ко зна да новац узме на лак начин", каже Јанковић.

Заштитник права грађана каже да смо од људи који су на било који начин били уплетени у насиље правили хероје.

"Иако постоје позитивни примери, они нису довољно видљиви. Наше вести треба да посвете мало више пажње позитивним примерима", поручио је Јанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи