Јанковићу уручена награда "Прави мушкарац"

Саши Јанковићу уручена награда "Прави мушкарац", која се додељује за афирмацију принципа људских права, хуманости и ненасиља.

Заштитнику грађана Саши Јанковићу данас је уручена награда "Прави мушкарац" за 2013. годину која се додељује појединцу који се својим деловањем залаже за афирмацију принципа људских права, родне равноправности, толеранције, хуманости и ненасиља.

Јанковићу је награду, коју по други пут додељује омладинска организација Центар Е8, уручио прошлогодишњи добитник и члан жирија, цртач стрипова Марко Сомборац, који је рекао да је у мору лоших примера који су тренутно актуелни, попут вођа навијача, охрабрујућа ствар што млади ипак имају доста позитивних узора.

Јанковић се захвалио на награди и додао да често када говоримо о равноправности мислимо на једнакост.

"Нисмо једнаки. Мушкарци и жене нису једнаки, међутим, проблем је када нисмо равноправни", рекао је Јанковић и додао да су многе улоге које имамо у друштву подељене некоректно и чине нас неравноправним.

Подсећајући да је у овој години више од 40 жена изгубило живот у породичном насиљу и да није тешко рећи ко је крив за такво насиље, он је истакао да ће многи поставити питање зашто награда за мушкарца.

Међутим, Јанковић је навео да је неопходно да се размисли колико се мушкарцима у данашњем друштву помаже да преовладају изазове који су иза њих. "Најлакше је кривити неког да је дискриминаторан, некоректан, насилан. Пођеднако треба пазње и помоћи посветити свима", рекао је Јанковић.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, која је такође била члан жирија, рекла је да је сама идеја да се једна таква награда додељује вредна сваке похвале из много разлога.

"Награда показује, имајући у виду критеријуме и услове који су постављени, да идеја о родној равноправности, о потреби сузбијања родно заснованог, али и другог насиља, као и дискриминацији није женско питање, него да је то прворазредно политичко и друштвено питање", рекла је Петрушић.

Она је истакла и да награда шаље поруку да се са остваривањем родне равноправности не можемо борити тако што ће то чинити само жене.

"Награда шаље поруку да остваривање родне равноправности не значи да узмемо мало моћи од мускараца и дамо женама него да, кад остваримо радну равноправност, повехавамо моћ и жена и мушкараца", рекла је Петрушић.

Награда "Прави мушкарац", која се додељу на Међународни дан мушкараца, је основана са идејом да добитници награда, јавне личности које се баве превенцијом насиља и поштовањем људских права, буду узори понашања и позитивни примери мушкости за младиће.

Одлуку да награда "Прави мушкарац" 2013. године буде додељена Јанковићу донео је жири у чијем саставу су били и драматуршкиња и редитељка Милена Богавац, водитељ Зоран Кесић и координатор програма за родну равноправност Центра Е8 Бранко Бирач.

Заштитник грађана је Саша Јанковић рођен је 1970. године у Лозници.

Дипломирао је на Правном факултету у Београду 1996. године, а на Факултету политичких наука завршио је 2005. године специјалистичке студије безбедности и стекао звање специјалисте за националну и глобалну безбедност.

Од 2003. до избора на функцију Заштитника грађана, био је национални правни саветник у Одељењу за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Београду.

Јанковић је први пут изабран у јуну 2007. године већином од 143 гласа на функцију заштитника грађана, а за реизбор Јанковића на то место, прошле године, гласале су све посланичке групе у Парламенту, односно, 167 посланика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи