Читај ми!

Јовановић: Ускоро правилник за малу матуру

Правилник који уређује детаље у вези са завршним испитом за ђаке осмог разреда биће објављен ускоро, а у изради су и три збирке које ће помоћи ђацима да се припреме за тест, рекао министар просвете Томислав Јовановић.

Министар просвете Томислав Јовановић рекао је да ће правилник који уређује детаље у вези са завршним испитом за ђаке осмог разреда ускоро бити објављен.

"Правилник ће бити обелодањен врло брзо, најдуже до краја децембра, а потом и збирке за српски (матерњи) језик, математику и природне и друштвене предмете", рекао је Јовановић Танјугу након свечаности поводом Дана САНУ.

На завршном испиту ђаци ће полагати три теста са потпуно непознатим задацима, тако да збирке могу да послуже за проверу знања, обнављање градива, области, али ученик никако не може очекивати да истоветна питања из збирке буду на тесту, као што је то било раније.

Уз досадашњи тест из матерњег језика и математике, новина је трећи, комбиновани тест, са питањима из пет предмета: биологије, историје, географије, физике и хемије.

Има мишљења родитеља па и наставника, стручњака и синдиката да трећи тест треба одложити, али о томе се Министарство просвете још није огласило.

Према предлогу Програма завршног испита који је усвојио Национални просветни савет, питања из матерњег и математике бодоваће се са по 10, а комбиновани тест са 20 бодова, укупно 40. 

Општи успех и даље се бодује и то са максималних 60 бодова. Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања задужен је за израду задатака и тестова, који ће осим на српском бити штампани и на мађарском, албанском, словачком, румунском, русинском, хрватском и бугарском језику.

Осмаке на пролеће чека пробни тест мале матуре а у међувремену у школама имају припремну наставу на којој се спремају за овај тест.

Из Форума београдских гиманзија саопштавају да трећи испит на малој матури треба одложити, јер како кажу, школска година је дубоко одмакла, а садржај трећег испита још није познат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи