Читај ми!

Искоренити дискриминацију деце у Србији

Задатак Србије је да искорени дискриминацију деце, која је највише уперена према ромској деци и деци са инвалидитетом, поручили учесници јавног слушања у Скупштини Србије поводом посебног извештаја Повереника за заштиту равноправности о дискриминацији деце.

Дискриминација деце у Србији раширена је појава, посебно када је реч о ромској деци и деци са инвалидитетом, а задатак Србије је да ту дискриминацију искорени, поручили су учесници јавног слушања у Скупштини Србије које је организовао Одбор за права деце.

Брига о деци је најважнији задатак, а држава је дужна да обезбеди подједнаку могућност сваком детету за достојанствено одрастање, рекао је председник парлемента Небојша Стефановић.

Стратешки циљ државе, како је нагласио, је стварање здравог друштва које ће имати нулту толеранцију на сваки облик насиља.

"Одсуство дискриминације је стандард који морамо да испунимо. Само удружени у остваривању заједничког циља успећемо да створимо толерантније друштво за нашу децу у коме ће моћи да изражавају различитости и развијају своје потенцијале", нагласио је Стефановић.

Скупштина ће, како је најавио, у наредном периоду посветити пажњу контроли примене прописа и изменама оних када се уочи да је то неопходно.

Стефановић је посебно указао на значај деловања Министарства просвете, како би се пре свега кроз образовни систем водила борба против дискриминације.

Напоменуо је да је парламент до сада усвојио закон о забрани дискриминације, али и законе који се односе на појединачне групе попут закона о спречавању дискриминације особа с инвалидитетом и закона о равноправности полова.

Петрушић: Старији децу уче предрасудама и стереотипима

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић указала је на то да сама предаја извештаја о дискриминацији деце у Србији републичком парламенту говори о томе да је дискриминација раширена појава и поред тога што Устав и закони то забрањују.

Указала је да су међу децом раширене предрасуде и стереотипи, а деца са тим нису расла, већ су их старији томе научили.

И директор УНИЦЕФ-а за Србију Мишел Сен Ло је указао да у Србији, поред доброг антидискриминаторског законодавства, ипак у пракси постоји дискриминација.

Рекао је да конвенција за права детета обавезује све државе да се боре против дискриминације, али да се може приметити да у Србији постоји дискриминација пре свега према ромској деци и деци с инвалидитетом.

"Заштита права све деце, посебно маргинализоване представља основу програма Уницефа за Србију, а Уницеф помаже школама да створе капацитете да приме ту маргинализовану децу", рекао је Сен Ло, који је навео да је до сада доста урађено, али да је потребно још доста урадити у борби против дискриминације деце.

На јавном слушању које је организовао скупштински Одбор за права деце, чланови панела младих повереника за заштиту равноправности под називом "Истеривачи дискриминације" представили су извештај повереника о дискриминацији.

У њему се наводи да је та институција, од 2011. године до октобра ове године, покренула девет антидискриминационих парница од којих су се четири односиле на дискриминацију деце и младих.

У извештају се, такође, наводи да је повереник до сада поднео 10 захтева за покретање прекршајних поступака од којих су се три односила на децу, али да се показало да прекршајни судови нису били ажурни по тим захтевима, па су неки трајали скоро две године. Неки поступци покренути током 2012. године  још нису окончани.

Такође, повереник за заштиту равноправности до сада је дао укупно 149 препорука од којих су четири биле везане за децу.

У извештају се истиче да су дискриминацији изложена најчешће ромска деца, деца са сметњама у развоју и деца са инвалидитетом, као и да су најчешће дискриминисана у области образовања.

У препорукама које се наводе у извештају тражи се да се из наставног материјала уклоне садржаји који подржавају стереотипе и предрасуде као и да се обезбеди једнак приступ квалитетном образовању за сву децу и младе без дискриминације.

Такође се препоручује да се у наставне програме интегришу теме које развијају културу мира, толеранције, разумевања и уважавања различитости, родну равноправност и недискриминацију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи