Читај ми!

Међународни дан превенције злостављања деце

Уницеф позива да се посвети пажња милионима деце широм света који су жртве насиља и злостављања које и даље остаје скривено и непријављено. Пријављени случајеви насиља можда су само "врх леденог брега" и много је већи број деце која и даље пате због последица злостављања, упозорава директор Уницефа у Србији Мишел Сен-Ло.

На Међународни дан превенције злостављања и занемаривања деце, Уницеф позива да се посебна пажња посвети милионима деце широм света и на свим нивоима друштва који су жртве насиља и злостављања које и даље остаје скривено и непријављено, наводи се у саопштењу те агенције Уједињених нација.

"Пречесто се злостављање дешава у сенци: неоткривено, непријављено и, што је још горе, прихваћено", поручује Извршни директор Уницефа Ентони Лејк, преноси се у саопштењу Фонда за децу Уједињених нација (Уницеф).

"Сви сносимо одговорност да учинимо невидљиво видљивим - од влада које доносе и спроводе законе који забрањују насиље над децом, до сваког грађанина који одбија да ћути када види или сумња да се насиље дешава", истакао је Лејк.

Лејк је подсетио да насиље над децом има различите облике, може да буде насиље у породици, сексуално насиље, да има облик тешких дисциплинских мера.

Како се наводи у саопштењу, Влада Србије идентификовала је превенцију насиља над децом као важно питање које захтева вишеструке интервенције и у том смислу препознат је значај координираних активности различитих делова система.

Значајан напредак је постигнут у спречавању насиља над децом, наводи се у саопштењу.

"Ипак, иако се систем заштите деце мења на боље, још увек насиље често остаје невидиљиво".

Директор Уницефа у Србији Мишел Сен-Ло рекао је да су пријављени случајеви насиља можда само "врх леденог брега" и да је много већи број деце која и даље пате због последица злостављања, а да немају праву помоћ.

Уницеф је ове године покренуо кампању која позива и захтева јавно препознавање проблема и реаговања на насиље над децом. Мото кампање је "Учинимо невидљиво видљивим - зауставимо насиље над децом".

Подсећа се да је према подацима из истраживања које је Уницеф спровео у оквиру програма "Школа без насиља", свако четврто дете трпи учестало насиље својих вршњака у школи, исто толико трпи неки облик насиља наставника, а две трећине младих је изложено неком ризику од насиља и злоупотребе на интернету.

Уницеф је подржао јачање капацитета образовног система у Србији да одговори на случајеве насиље кроз програм "Школа без насиља" који је до сада обухватио 250 школа у Србији и чија су искуства представљала основ за развој законског оквира, додаје се у саопштењу.

У фебруару 2012. године формирана је и Јединица за превенцију насиља унутар Министарства просвете и науке која данас координише све активности превенције насиља у образовном систему.

Министарство је у партнерству са Уницефом и компанијом "Теленор" почело и спровођење пројекта који се бави превенцијом дигиталног насиља над и међу децом, а са Европском комисијом и агенцијама УН покренуте су обуке усмерене на превенцију сексуалног и родно-заснованог насиља, заштиту од породичног насиља и експлоатација деце.

Такође је идентификована и улога здравственог система у превенцији насиља над децом, а у центрима за социјални рад, где се координира мрежа за заштиту деце у локалној заједници, такође су наступиле значајне промене, нарочито након доношења новог Закона о социјалној заштити 2011. године, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи