Читај ми!

Уручен орден Моратиносу

Орден српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању односа и пријатељства народа Србије и Шпаније, уручен бившем шефу шпанске дипломатије Мигелу Анхелу Моратиносу. Високо одликовање је одраз посебног односа који имам са Србијом и њеним грађанима, поручио Моратинос.

Бившем шефу шпанске дипломатије Мигелу Анхелу Моратиносу уручен је Орден српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању односа и пријатељства народа Србије и Шпаније.

Моратинос је том приликом поручио да високо одликовање представља одраз посебног односа који има са Србијом и да њени грађани и даље могу да рачунају на његову подршку.

"Орден представља посебну част и одговорност. Пре три године примио сам орден почасног грађанина Београда. Данас са овим новим признањем имам велику част да примим признање грађанина целе Србије. У претходне три године сам веома добро бранио Београд а сад сам у обавези да браним целу Србију", истакао је Моратинос.

Указ о одликовању Моратиноса донео је председнк Србије Томислав Николић 22. фебруара 2012. године, а орден му је уручио председник Комисије за одликовања Оливер Антић.

Моратинос је још додао да грађани Србије могу да рачунају на њега и сада када предстоји отварање новог поглавља.

"Срећан сам што Србија стреми да постане пуноправни члан ЕУ, што са много више оптимизма гледа у будућност и да је спремна да се ангажује у ономе што се зове партнерство са целим светом", рекао је бивши шеф шпанске дипломатије.

Моратинос се захвалио председнику Србије Томиславу Николићу, бројним српским пријатељима, као и шпанском абасадору у Београду, а посебно бившем шефу српске дипломатије Вуку Јеремићу, са којим је, како је рекао, заједно водио многе дипломатске битке усредсређујући се на два јасна циља - одбрану наших националних интереса и међународног права.

"Моја земља, моја влада, моје министарство, и ја лично, били смо предмет дискретних и тајних притисака и уцена свих врста, али ниједан од тих притисака није могао да промени шпански став у односу према Косову и њиховог проглашења независности", нагласио је Моратинос, додавши да се његова земља и данас залаже за дијалог и преговоре као једини начин да се реши конфликти.

Моратинос је подсетио да је у Београд дошао пре 33 године, после Титове смрти и да су се и он и његова породица "заљубили у Србију".

"Пуно вам хвала, неће ме се лако ослободити, веома волим Србију, од Новог Сада и Ниша до Београда", рекао је Моратинос на српском језику.

Описујући Моратиноса као изузетног познаваоца прилика у бившој Југославији, а са посебним афинитетом према Србији, саветник председника Оливер Антић рекао је да је бивши шпански министар у свакој прилици указивао на њен значај и утицај у региону и шире.

"То је резултирало интензивном дипломатском и политичком сарадњом Србије и Шпаније. Својим активним деловањем у институцијама ЕУ и УН и другим међународним форумима дао је велику подршку кључним спољнополитичким циљевима Србије што је представљало темељ за даљу принципијелну позицију Шпаније", навео је Антић.

Према његовим речима, Моратинос је активним ангажовањем спречио признавања независности Косова нарочито међу латиноамеричким земљама.

Моратинос је, како је додао, у бројним приликама потврдио пријатељство и подршку интересима Србије.

Имајући ове чињеницу у виду председник Србије Томислав Николић донео је одлуку да га одликује, закључио је Антић.

Свечаности је присуствовао Вук Јеремић, председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи