Читај ми!

Форум београдских гимназија тражи одлагање трећег испита

Министарство просвете Србије "срља у нову бруку" реализацијом теста општег образовања за упис у средње школе, оцењује Форум београдских гимназија и тражи да се увођење тог теста одложи за следећу годину.

Форум београдских гимназија је затражио дa увођење теста општег образовања за упис у средње школе буде одложено за следећу годину.

"Министар просвете (Томислав Јовановић) могао би од ове идеје да одустане једним уобичајеним подзаконским актом. Тиме би се спасао сигурног великог промашаја, а ученици би били поштеђени још једног експеримента са очекивано лошим последицама", наводи се у саопштењу Форума које је потписао председник Миодраг Сокић.

У Форуму истичу да садржај теста општег знања још није познат, као и да ученици осмог разреда основних школа ове године неће имати довољно времена да се припреме за тај испит, који би полагали заједно са тестовима из математике и матерњег језика.

"И када би се објавио сутрадан, паметно је да Национални просветни савет да своје мишљење, а можда и стручна удружења, па да тек тада такав садржај буде усвојен. А затим би требало да следе приручници, упутства, припреме", наводи се у саопштењу.

Форум београдских гимназија такође је критиковао најављени начин вредновања сва три испита, по којем би тест општег знања доносио 20, а друга два теста по 10 поена, што оцењује као "девалвацију" постојећих испита.

"Када се томе дода да ће општи успех и даље задржати 60 бодова, изгледа да ђаци неће морати да спремају, на пример, математику, јер ће ваљда 'намакнути' 5 од 10 бодова из тог предмета. Одлучиваће коктел тест-питања, за која је и сам министар рекао да ће бити лака", наводи Форум. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи