Читај ми!

Министарство: Продужење дозволе за никл по закону

Приликом продужавања дозволе за истраживање никла у Трстенику Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања Србија саопштило је да је поштовало закон. Министарство је истакло и да приликом геолошких истраживања нема потребе за исељавање становништва.

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања Србија саопштило је да је приликом продужавања дозволе за истраживање никла у Трстенику поштовало закон.

"Закон о рударству и геолошким истраживањима недвосмислено каже да приликом доношења одобрења за наставак геолошких истраживања металичних минералних сировина није потребна никаква сагласност локалне самоуправе", наводи се у саопштењу.

Председник Општине Трстеник Мирослав Алексић најавио је 17. новембра да ће та општина поднети кривичну пријаву против министра рударства Милана Бачевића, јер је предузећу "Србија никл" продужило решење о истраживању никла на подручју Трстеника без позитивне одлуке локалне самоуправе.

Министарство је истакло и да приликом геолошких истраживања нема потребе за исељавање становништва, јер се ради о "истражном бушењу, као и за сваку другу минералну сировину".

"Истражно бушење за никл је исто као и за сваку другу минералну сировину, и служи да би се утврдило којих руда има и у којим количинама. Које руде ће се пронаћи, нико не зна. Тренутно постоје само индиције да на том терену има никла", навело је Министарство.

Прецизирано је да локална самоуправа у случају добијања одобрења за експлоатацију издаје акт за послове урбанизма у погледу усаглашености експлоатације са просторним односно урбанистичким плановима.

Министарство је подсетило да је у новембру 2011. године предузећу "Србија никл" одбрено истраживање никла и кобалта на подручју Руђинци-Велуће у општинама Врњачка Бања и Трстеник са роком важења до 31. децембра 2012. године.

Укупна вредност тих истражних радова износи око 2,4 милиона евра, навело је Министартво и додало да је предузећу Сербијан никл одобрен наставак исраживања до 16. октобра 2015. године, пошто је испунило све законом утврђене услове.

Прецизира се да је законом предвиђено да тек у случају добијања одобрења за експлоатацију локална самоуправа издаје акт о усаглашености експлоатације са одговарајућом просторним, односно урбанистичким плановима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи