Читај ми!

Реновиран павиљон у клиници "Лаза Лазаревић"

Отворен реновирани павиљон у клиници "Др Лаза Лазаревић". Та установа негује савремене процедуре лечења оболелих, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић на отварању. Очекујем повећано издвајање новца за лекове у психијатрији од следеће године, навео директор Клинике Милутин Ненадовић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић отворила је реновирани "Ц" павиљон Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" у Падинској Скели.

Ђукић Дејановић је нагласила да је "Др Лаза Лазаревић" установа која негује савремене процедуре лечења оболелих и да то потврђује смањење смртности и краће трајање лечења пацијената.

Према њеним речима, чињеница је да је 2011. године у тој клиници умрло 47 пацијената, а да је ове године умрло седам пацијената, као и да је пре неколико година лечење пацијената трајало месецима па и годинама, док је данас просек лечења нешто више од 30 дана.

Ђукић Дејановић је подсетила да је циљ савременог лечења психијатријских болесника да се лече у заједници и да се постепено смањује број болничких постеља, а у овој установи је, како каже, тај број смањен са 650 на 400 постеља.

У реновираном павиљону "Ц" сада се налазе две јединице интензивне психијатријске неге са по 12 постеља и једно мушко клиничко одељење са 30 болесничких кревета.

Директор Клинике Милутин Ненадовић нагласио је да се у клиници примењује интегрисани приступ лечења оболелих и да у раду са пацијентима осим лекара и медицинских сестара учествују и психолози, социолози, социјални радници, дефектолози, логопеди.

"Очекујем да ће од следеће године бити повећано издвајање новца за лекове у психијатрији, које је до сада било понижавајуће ниско за ову категорију болесника", навео је Ненадовић.

Државни секретар у Министарству здравља Периша Симоновић рекао је да се процењуује да у Србији има 150.000 до 180.000 људи који су имали неку психотичну епизоду у животу и да је циљ да се иде ка деинституционализацији пацијената психијатријских пацијената.

"Процес деинституционализације психијатријских пацијената не подразумева затварање болница, већ истовремено развијање квалитетније, ефикасније, болничке здравствене заштите која ће имати подршку у заједници развојем Центара за ментално здравље у заједници", рекао је Симоновић.

Он је нагласио да ће већ почетком наредне године почети да раде Центри за ментално здравље и да Србија у односу на окружење има велику предност јер је у оквиру домова здравља имала диспанзере за ментално здравље који се сада проширују.

Реновирање "Ц" павиљона урађено је кроз донације а у току је и реализација пројекта увођења еколошког грејања који је финансиран од Швајцарске конфедерације и за осам павиљона ове клинике опредељено је око три милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи