Читај ми!

Сарадња полиције и Жандармерије у Новом Саду

Због лоше безбедносне ситуација у Новом Саду, у одржавању јавног реда и мира полицији ће помагати Жандармерија, каже Милорад Вељовић. Директор полиције објашњава да ће дневно бити ангажована 24 жандарма који ће заједно са полицијом патролирати улицама.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић најавио је да ће у Новом Саду одред Жандармерије помагати полицији у одржавању јавног реда и мира, с обзиром на лошу безбедносну ситуацију у том граду.

Приликом обиласка радова на објекту за обуку Жандармерије у Новом Саду заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, Вељовић је нагласио да је са полицијом у Новом Саду и Министарством унутрашњих послова договорено да ће бити формирани заједнички одреди полиције и Жандармерије.

"Локалне самоуправе и полиција морају да сарађују, јер је безбедност грађана заједнички интерес и њих, и Дирекције полиције и Министарства унутрашњих послова", истакао је Вељовић.

Заједнички одреди полицијске управе у Новом Саду и Жандармерије бавиће се безбедношћу грађана, односно одржавањем јавног реда и мира, па ће дневно бити ангажована 24 жандарма који ће заједно са полицијом патролирати улицама.

"Према важећој систематизацији у Полицијској управи у Новом Саду, нису задовољене потребе према броју грађана, те Новом Саду недостаје 259 полицајаца. Међутим, у овом моменту на курсу за полицајце који ће радити у овом граду има 368 људи", рекао је Вељовић.

Самим тим бити, како је објаснио, биће урађена нова систематизација у Полицијској управи у Новом Саду, и на тај начин град ће за око годину дана добити нових 350 полицајаца.

Додао је да је циљ данашњег састанка уједначавање рада свих полицијских управа и службеника у Србији, односно да "све оно што има Београд, мора имати и Нови Сад, у обиму који одговара броју становника".

"Желимо да полиција јединствено функционише на целој територији Србије и да сваком грађанину буде гарантована безбедност без обзира не верску, националну и било коју другу припадност", додао је Вељовић.

Начелник Полицијске управе у Новом Саду Стеван Крстић рекао је да је сарадња са Жандармеријом прихваћена и да има добре ефекте, као и да ће ова два одреда сарађивати у наредним данима и на другим тактичко-техничким акцијама.

Начелник Полицијске управе у Београду Веселин Милић оцењује да је неминовна сарадња две највеће полицијске управе у Србији, које носе 50 одсто криминалитета у земљи, те да је потребна модернизација и реорганизација.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је решавање проблема везаних за безбедност у граду убрзано, те да ова сарадња доприноси стабилизацији ситуације.

Вучевић је нагласио да је, због размене искустава, веома важно и то што је састанку присуствовао и начелник полицијске управе Београда.

Идентификовани нападачи на полицајце

Начелник новосадске полиције каже да су одговорни за нападе на полицајце, који су се у Новом Саду десили протеклог викенда, идентификовани и да ће бити ухапшени и процесуирани.

Крстић је рекао да су "идентификована и задржана" два лица одговорна за први напад, у којем је полицајац ударен и нанесена му је тешка повреда главе, односно фрактура лобање.

Према његовим речима, у другом случају је индентификовано лице које ће бити ухапшено и на основу којег ће бити идентификован и други помагач.

Како је Крстић нагласио, инциденти су квалификовани као насилничко понашање, а за први напад бити ће бити изречена и казна за наношење трешке телесне повреде.

"Ово је случај у којем су полицајци били ван дужности, када су инциденти неминовни", рекао је Крстић и напоменуо да је током ове године било и других случајева напада на полицајце.

Други напад десио се јуче када су двојица непознатих младића напала полицајца у ширем центру Новог Сада и лакше повредили њега и његову девојку.

Полицајац М. С. (24) и његова девојка, чекали су у аутомобилу на семафору, када су им пришла двојица младића, напали их палицом и оштрим предметом и посекли полицајца по руци, док је други ударио палицом девојку по глави.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи