Владе региона нису транспарентне

Владе Србије, Црне Горе, БиХ и Македоније објављују тек половину информација о свом раду на својим званичним сајтовима, саопштено је из Центра за истраживање транспарентности и одговорности.

Владе Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније објављују тек половину информација о раду на својим званичним сајтовима, односно испуњавају половину критеријума о отворености и интеракцији са грађанима, саопштено је из Центра за истраживање транспарентности и одговорности (ЦРТА).

Информације о буџету нису доступне грађанима, а учешће шире јавности у процесу креирања јавних политика је на минималном нивоу, показују прелиминарни резултати регионалног истраживања, спроведеног од августа до октобра ове године о томе колико владе и министарства користе нове технологије за представљање свог рада.

Влада Србије испуњава 41 одсто критеријума и, према овом резултату, налази се на другом месту, после Владе Црне Горе, а испред Владе Босне и Херцеговине и Македоније.

Најбољу оцену отворености, Влада Србије је добила на питањима које се тичу информација о транспарентности државних органа као што су да ли постоји званични сајт, да ли се редовно ажурира и да ли се објављују саопштења након седница Владе, речено је на конференцији за новинаре.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић подсетио је на то да је пре три недеље објављен "фамозни опен буџет индекс", у оквиру којег је обухваћено око сто земаља и на којем је Србија заузела 60. место по отворености буџета.

Шабић је рекао да је то веома лоша позиција, али да је још лошија од тога чињеница да је Србија била значајно испод просека региона, који је био 52 индексна поена од којих је Србија имала 39.

То значи да Србија својим грађанима даје минимум информација о анализи буџета, рекао је Шабић и нагласио да су два министарства која имају наглашени значај, а то су Министарство финансија и Министарство привреде, једина која још немају објављене информаторе о раду.

То је јако ружна порука, рекао је Шабић и додао да је проблем у томе што у протекле две године надлежно министарство није покренуло ни један прекршајни поступак за прекршиоце Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Према његовим речима, поједини министри опструирају овај закон доношењем аката којима се умањују права која прописује Закон о слободном приступу информацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи