Читај ми!

Селаковић: Неће бити успоравања поступака

Поновно пресељење судова неће знатније продужити чекање на пресуду и неће бити успоравања поступака, рекао министар правде Никола Селаковић за РТС. Изборе у северном делу Косовске Митровице доводи у сумњу чињеница да је око 5.000 гласова синоћ однето у Косово Поље, да би тамо били пребројани, каже Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је да поновно пресељење судова неће знатније продужити чекање на пресуду.

"То сељење предмета је знатно мањег обима него што је било 2009-2010. године. Неће бити успоравања поступака због тога у оној мери као што је то било 2010", рекао је Селаковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Говорећи о Предлогу закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, Селаковић је одбацио замерке да су промене козметичке.

"Истина је да је Венецијанска комисија за неке промене рекла да су техничког карактера, али да су козметичке - то сигурно не стоји", рекао је Селаковић и додао да овакве законе увек прате различити, подељени коментари.

Народна скупштина је предложила 280 амандмана. Потрудићемо се да прихватимо оно што је рационално и добро као решење, најавио је Селаковић.

Истичући да није задовољан бројем оптужница које су поднете по новом Законику о кривичном поступку, Селаковић је оценио да "као друштво нисмо били спремни када смо га доносили" и да је зато "донет на неспретан начин, без процене какве ће ефекте произвести".

"Власт која је формирана пре годину дана морала је да преузме то наслеђено чедо", рекао је Селаковић и додао да је због тога "одговорност подељена".

Селаковић је објаснио да су примену новог ЗКП-а "у прве годину-две пратиле дечје болести у свим земљама региона" и да по томе "Србија не одудара од суседа".

Сумња у пребројавање гласова 

Селаковић је рекао да изборе у северном делу Косовске Митровице доводи у сумњу чињеница да је око 5.000 гласова синоћ однето у Косово Поље, да би тамо били пребројани.

"Надам се да ћемо чути образложење зашто је то учињено", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је задовољан самим процесом гласања у три изборна центра у северном делу Косовске Митровице и да је поновљено гласање "протекло много срећније и боље него претходно", 3. новембра.

На питање да прокоментарише пуштање на слободу тројице Албанаца из "гњиланске групе" који су оптужени за монструозне злочине над Србима, Селаковић је одговорио да би требало поставити питање одговорности за изрицање такве пресуде.

"Некако је сасвим чудно да са 116 година (затвора) дођете на нула година", рекао је Селаковић, истичући да га не би зачудило ако би Албанци затражили и одштету за неосновано задржавање у притвору.

"Видим да је цела јавност шокирана (том пресудом)", изјавио је Селаковић и објаснио да он, као министар, није био упознат с тим предметом, нити је могао да утиче на ток тог поступка, као ни било ког другог.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи