Анита Балаж иде на лечење о трошку државе

Прва пацијенткиња која ће отићи на трансплантацију срца о трошку државе је дванаестогодишња Анита Балаж. Њој ће у Бечу прво бити уграђена вештачка пумпа, па ће се након три месеца знати да ли ће ићи на листу чекања за срце, или и за срце и за плућа.

Дванаестогодишња Анита Балаж не може са сестром и братом да се игра онако како би желела, јер се брзо замара. Због тога не иде у школу, па дане углавном проводи испред телевизора, читајући књиге. Свако вече пре спавања мора да користи апарат за кисеоник, неретко и током дана.

"Много више се умарам него иначе, штитна жлезда ми је била отечена. Не идем у школу, учим код куће, наставници ми шаљу задатке. Понекад ми долазе другари, па ми и они мало помажу", прича Анита.

Са Анитом и њеном мајком, у Беч ће наредног понедељка ићи и кардиолог са Института за мајку и дете, доктор Вукомановић.

Анитина мајка Ксенија Балаж каже да је пријем у АКХ клинику заказан за 25. новембар. Након анализа пре операције, Анити ће бити уграђена вештачка пумпа.

"Вештачка пумпа се уграђује у покушају да се спасу плућа. Три месеца након уградње пумпе, лекари ће проверити какво је стање са плућима, колики је притисак. Тек ћемо онда знати да ли Анита иде на листу чекања за срце, или и за срце и плућа", објашњава Анитина мајка.

Анита је прва пацијенткиња која ће на трансплантацију срца ићи о трошку државе. После много хуманитарних акција, али нажалост и угашених живота, као и после притиска јавности, испуњени су неопходни услови да наши грађани могу да рачунају на подршку система. Промењен је правилник, обезбеђен новац, потписан уговор о сарадњи са клиником АКХ.

Државни секретар Министарства здравља проф. др Владимир Ђукић тврди да ресорно министарство испуњава оно што обећа.

"Држава је преузела своје законске обавезе да брине о својим оболелима. Она оболења која не могу успешно да буду лечена у Србији, треба да буду третирана у земљама са којима ћемо потписати међуклиничке или међудржавне уговоре", објашњава Ђукић.

У Србији у овом тренутку, више од 2.000 људи чека на трансплантацију срца, плућа, јетре, бубрега, рожњаче.

У Клиничком центру Војводине у ноћи између суботе и недеље урађене су три трансплантације, пресађена су два бубрега и јетра, а пацијенти се опорављају. У тој установи су у претходних десет дана, захваљујући сагласности које су дале четири породице, урађене три трансплантације јетре, пресађено је шест бубрега, а још два бубрега послата су у Дечју клинику у Тиршовој.

У недељи за нама, трансплантације су урађене и у Клиничком центру Србије где је још један пацијент добио ново срце, а пресађена су и два бубрега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи