Трстеник против министра Бачевића

Против министра рударства Милана Бачевића кривичну пријаву поднеће Општина Трстеник, јер је предузећу "Србија никл" продужио решење о истраживању на подручју Трстеника.

Председник Општине Трстеник Мирослав Алексић изјавио је да ће та општина поднети кривичну пријаву против министра рударства Милана Бачевића, јер је предузећу "Србија никл" продужио решење о истраживању никла на подручју Трстеника. 

Како је Алексић рекао новинарима пре почетка трибине "Здравље или никл" у Трстенику, решење је продужено упркос законској регулативи која "јасно и недвосмислено" каже да је за то потребна позитивна одлука локалне самоуправе, преноси Бета.

"Зато ћемо ми сутра поднети кривичну пријаву против министра Бачевића, јер не може неко да доноси решење без питања становника и грађана. Предузећемо све могуће правне кораке да спречимо истраживање никла на нашој територији", рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да је "Србија никл" раније обавестио општину да ће 17. новембра почети истражне радње на подручју Трстеника, те да решење на основу кога ће то радити општина ни до данас није добила, иако је од ресорног министарства званично тражила увид у документацију.

Председник Општине Трстеник рекао је и да се представници те фирме у преподневним сатима нису појавили на терену, а да нису дошли ни на трибину, као ни представници ресорног министарства, који су такође били позвани.

"Овде је јасна ствар, 15 професора, академика и представника стручне јавности који данас говоре, имају неподељено мишљење о питању експлоатације руде никла на подручју општине, а с друге стране, имамо интересне групе којима је једини интерес профит", казао је Алексић.

Председник Општине је упитао ко у држави данас "сме и има интерес да исели 8.000 људи из 12 села", која се налазе на територији експлоатационог поља за које је решење дато, које је у ваздушној линији на мање од два километра од центра града, у општини у којој се 50 одсто становника бави пољопривредом.

Алексић је раније најавио да "Србија никл" неће моћи да користи локалну инфраструктуру, као и да ће на терен изаћи надлежне инспекцијске службе ако компанија покуша да почне радове.

Скупштина општине је прошлог септембра донела одлуку којом су забрањене све истражне радње на подручју те општине које се односе на никл и пратеће елементе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи