Ситна крађа, огромна штета

Српска напредна странка предложила измене Кривичног законика којим би се пооштриле казне за крађе поклопаца на шахтовима, делова шина, далековода и сличног. Ти деликти наносе огромну штету компанијама и угрожавају безбедност грађана. Посланици би о том питању могли да се изјасне до краја месеца.

Крађе поклопаца на шахтовима, шина, делова далековода и сличног, наносе огромну штету и застој у раду појединим компанијама. Такви деликти угрожавају и безбедност грађана. Зато је Српска напредна странка предложила измене закона којим би се пооштриле казне за таква дела.

Очекују да се посланици о томе изјасне до краја месеца.

Са српских пруга, само су ове године око хиљаду пута нестајале шине, завртњи и други метални делови који се могу продати као секундарна сировина.

За две и по године штета је достигла 655 милиона динара, а често је и саобраћај био у прекиду.

Ненад Станисављевић из Медија центра "Железница Србије" каже да је летос у Суботици дошло до исклизнућа воза због украдених завртања са колосека.

"У овом тренутку, рецимо због крађе делова путних прелаза, да поједноставимо - рампа, браника и полубраника, не ради 14 путних прелаза у Србији", рекао је Станисављевић и истакао да је свако такво место потенцијална опасност.

На мети крадљиваца су и ЕПС и "Телеком". У Београду је од почетка године украдено више од 500 решетака и поклопаца за шахте.

Често се дешава да грађани који се повреде или оштете аутомобил, туже београдски Водовод. Један поклопац може да се прода за мање од 1.000 динара, а штета коју то предузеће претрпи је 50 пута већа.

"Они то најчешће раде у слабије осветљеним улицама у којима постоји мања фреквенција пролазника и возила", каже Владимир Јанковић из тог предузећа.

Истиче да се то најчешће дешава у неосветљеним улицама, што је најгоре по учеснике у саобраћају и по пешаке.

Сада се такве крађе третирају углавном као прекршаји, напомињу у јавним предузећима. Зато траже да се починиоци строже кажњавају. Уколико посланици прихвате измене Кривичног законика, за та дела прети казна од једне до осам година затвора, а свима који свесно купују украдену робу, од шест месеци до пет година.

Зоран Бабић из СНС-а очекује пуну подршку Скупштине.

"У заштити безбедности, у заштити здравља грађана Републике Србије, не видим политику, видим једну практичну страну овог закона и због тога сам сигуран да ће такав законски предлог доживети пуну афирмацију и пуну подршку у парламенту Србије", рекао је Бабић.

Строге казне дале су резултат у Италији, Бугарској и Турској, где је крађа јавне имовине којом се угрожава безбедност, тешко кривично дело.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи