Читај ми!

Апаратима без дозволе контролишу крв?

Крв добровољних давалаца контолише се апаратима који немају дозволу за употребу, објавио сајт "Пиштаљка". Нема опасности за грађане, тврде у Институту за трансфузију крви. Ти апарати нису смели да буду коришћени за дијагностику, упозоравају у Агенцији за лекове и медицинска средства. Министарство здравља започело истрагу о том случају пре два месеца.

Скоро деценију крв добровољних давалаца широм Србије контролише се апаратима који нису уписани у Регистар медицинских средстава и немају дозволу за употребу, објавио је антикорупцијски портал Пиштаљка.

На тим апаратима се, између осталог, тестира крв давалаца, како би се утврдило да ли имају вирус хепатитиса типа Бе и Це, ХИВ-а, сифилиса.

У Институту за трансфузију крви Србије, међутим, тврде да су апарати безбедни и да нема опасности за грађане.

Уредник Пиштаљке Владимир Радомировић каже да су утврдили да је неколико завода, института и болница у Србији купило апарате који нису по спецификацији за дијагностику у тим in vitro условима.

"Не знамо које су последице тога што је девет година коришћен апарат који није за ту употребу. Да ли су грађани били угрожени, то Министарство здравља мора да каже", каже Радомировић.

Иако нису желели пред камере РТС-а, у Институту за трансфузију крви Србије тврде да су апарати безбедни и да пацијенти примају безбедну крв.

"Опрема која се користи у Институту је валидирана, калибрисана и одржава се у складу са техничким упутствима произвођача и својом наменом. Тестирање се обавља у складу са Законом о трансфузиолошкој делатости. Сви апарати имају европску ознаку ЦЕ, што значи да су регистровани за примену у земљама Европске уније", наведено је у писменог одговору Института.

Пиштаљка објављује документ у којем произвођач наводи да поменути апарати нису регистровани за дијагностичке сврхе.

Како су и зашто онда за то коришћени, не знају ни у Агенцији за лекове, која је задужена за регистрацију медицинских средстава и лекова.

"Како су дошли, ми у то не улазимо. Немају право да буду у било којој институцији са циљем дијагностике", каже Александар Туцовић из Агенције за лекове и медицинска средства.

"Тренутно су у фази регистрације, то је процес законом предвиђен. Видећемо да ли ће добити дозволу. Али, понављам они нису смели да буду у промету у циљу дијагностике", наводи Туцовић.

Како ће неки апарат бити декларисан зависи искључиво од произвођача. У Агенцији за лекове кажу и да апарати намењени раду у лабораторији не морају да буду лошијег квалитета од оних који се користе у дијагностици.

Ресорно министарство саопштава да су пре два месеца започели истрагу о том случају. Ипак, нису забранили употребу апарата, а како кажу, јавност ће накнадно информисати о налазима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи