Читај ми!

Измештање Коридора због откривене цркве?

Предложено измештање дела трасе ауто-пута Коридора 10 на локалитету Кладенчиште у општини Бела Паланка, на месту где је откривена ранохришћанска црква са некрополом и пратећим објектима.

Комисија Завода за заштиту споменика културе у Нишу предложила је измештање дела трасе ауто-пута Коридора 10 на локалитету Кладенчиште у селу Шпај у општини Бела Паланка, на месту где је откривена ранохришћанска црква са некрополом и пратећим објектима, саопштено је из тог завода.

Комисија је предложила наставак ископавања до целовитог сагледавања локалитета и његово потпуно истраживање на простору угроженом изградњом ауто-пута према бугарској граници.

"Конзервиране, делимично рестауриране и презентоване архитектонске остатке уредити попут мањег археолошког парка уз одмориште поред ауто-пута са пратећим адекватним објектима", наводи се међу предложеним мерама комисије.

Закључак комисије са предлогом мера достављен је Републичком заводу за заштиту споменика културе, Коридорима Србије и Министарству културе и информисања, наводе из нишког завода.

Откривени објекти могу се датирати у периоду између четвртог и шестог века, напомиње се у закључку комисије и наводи да се на локалитету налазе остаци простране, квалитетно зидане ранохришћанске цркве разуђене основе која је поседовала крстионицу, имала осликане зидове и била опремљена адекватним црквеним мобилијаром.

Црква се издваја по својим одликама у овом региону, указује се у закључцима комисије и додаје да се локалитет налази у близини Беле Паланке, некадашње Ремисијане у којој је током четвртог и почетком петог века столовао у хришћанској екумени чувени епископ Никета.

У писаним изворима помиње се његово преобраћење неверника у монахе што наводи на опрез приликом тумачења црквених грађевинских остатака у његовој претпостављеној некадашњој дијецези, посебно ако се уз црквене остатке налазе и остаци зиданих објеката, додаје се у закључку комисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи