Сарадња НБС и апостолске библиотеке

Народна библиотека Србије успоставила је сарадњу са Апостолском библиотеком у Ватикану и Националном централном библиотеком у Риму. Апостолска библиотека, лична библиотека римског папе, основана је у петом веку и сматра се најзначајнијом библиотечком установом у свету.

Успостављена је сарадња Народне библиотеке Србије са Апостолском библиотеком у Ватикану и Националном централном библиотеком у Риму.

Вршилац дужности управника Народне библиотеке Србије Дејан Ристић боравио је јуче у једнодневној посети Риму са циљем успостављања сарадње. Посета је уследила након вишемесечних контаката који су обављени уз подршку Амбасаде Републике Србије при Светој Столици и Апостолске нунцијатуре у Републици Србији.

Ристић је имао, како је саопштено из НБС, одвојене сусрете са библиотекаром и архиваром Свете Римске Цркве надбискупом Жан-Луј Бургесом и префектом (директором) Апостолске библиотеке монсињором Чезарем Пазинијем, као и са директором Националне централне библиотеке у Риму Освалдом Авалонеом.

Током састанака констатован је интерес свих страна за успостављање сарадње, као и спремност да се приступи потписивању одговарајућих докумената. Ристић је том приликом уручио књиге које је Народна библиотека Србије наменила овим двема институцијама.

Апостолска библиотека, лична библиотека римског папе, основана је у време понтификата Николе Петог (1447-1455) и сматра се најзначајнијом библиотечком установом у свету.

У њој је похрањена изванредно вредна збирка која садржи око 180.000 рукописа (укључујући ту и око 80.000 архивалија), око 1.600.000 књига, 8.600 инкунабула, више од 300.000 нумизматичких јединица и медаља, око 150.000 графика и цртежа, као и више од 150.000 фотографија.

Приликом посете, Ристић је уручио поклон у виду 40 најрепрезентативнијих публикација о историји Србије, критичка издања наших средњовековних рукописа, најзначајније научне радове у вези са националном и црквеном историјом, монографије најважнијих манастира и националну библиографију књига од 1868. до 1944. године.

Договорено је да прва фаза сарадње обухвати реализацију програма из области каталогизације, дигитализације, рестаурације и конзервације, као и размену стручњака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи