Читај ми!

Дом за децу из Звечанске у иностранству

Стотину деце прошле године пронашло је нову породицу у Србији, што је за четвртину мање него, на пример, пре четири године. Неки су своје детињство наставили далеко од Србије, јер их у нашој земљи ниједан пар - није желео.

Све мање деце се рађа у Србији, а све мање је и оних који их усвајају. У години за нама, нову породицу пронашло је стотину деце у Србији, што је за четвртину мање него, на пример, пре четири године. Неки су своје детињство наставили далеко од Србије, јер их у нашој земљи ниједан пар - није желео.

Нову породицу у Србији најчешће нађу малишани до три године, светле пути и без већих здравствених проблема. Сваке године око 10 малишана усвоје Американци, Швеђани, Грци.

Мила Вуковић Јовановић из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду рекла је за РТС да систем усвојења у Србији увек даје предност домаћем усвојењу. Према њеним речима, разлози су вишеструки, а пре свега право и интерес детета, јер на такав начин има више шансе да развије сопствени идентитет, да остане у вези са својим пореклом и сопственом културом.

Међутим, како је рекла, постоје деца која и поред свих напора да се нађу домаћи усвојитељи ипак не добију такву шансу у Србији.

Мила Вуковић Јовановић је објаснила да се углавном ради о деци која имају значајније хроничне тешкоће или тешкоће у развоју.

"Након утврђивања подобности за усвојење, барем годину дана надлежни трагају за усвојитељима из Србије за свако дете, међутим, ако се то не деси уз сагласност Министарства дете може напустити земљу", навела је Вуковић Јовановић.

Деца која напусте Србију и деље су под надзором надлежних служби.

"Пракса је да се остане у контакту са децом, Швеђани у тој пракси предњаче, па годинама обавештавају Центар за заштиту одојчади, деце и омладине о постигнућима наше деце у њиховој породици", истакла је Вуковић Јовановић.

Према њеним речима, код све деце, која имају прилику да расту у породичном окружењу, у односу на њихова постигнућа у установи, примеђује се напредак.

"Значајна је свест коју инострани усвојитељи имају у вези са одржавањем контаката са претходним одгајатељима детета и дешава се да деца са својим родитељима посећују своју земљу порекла", навела је Вуковић Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи