Читај ми!

Преслава Светог Николе у Приштини

Српски народ у Приштини данас обележава преславу Светог Николе. Литургији у Храму присуствовало више од 100 расељених Срба из Београда и централне Србије, као и преостали Срби у Приштини и интерно расељени Срби у селима централног Косова.

У делимично обновљеном храму Српске православне цркве у Приштини обележена је градска слава Дан Светог Николе. Литургији је присуствовало више од 100 расељених Срба из Београда и централне Србије, као и преостали Срби у Приштини и интерно расељени Срби у селима централног Косова.

Литургију у Храму Светог Николе служили су приштински пароси Дарко Маринковић и Стево Митрић, уз саслужење свештенства.

Обележавању славе присуствовали су и представници Срба који учествују у косовској власти, међу којима заменик премијера Косова Слободан Петровић и потпредседник косовске скупштине Петар Милетић.

Отац Дарко Маринковић је у изјави за агенцију Бета позвао расељене Србе да се врате у Приштину или да бар чешће долазе у обилазак своје цркве и гробова предака.

Један од расељених Срба, Зоран Прећаш, рекао је да, колико му је познато, још нема разговора о неком организованом повратку расељених Срба из Приштине, али да зна да многи појединци желе да се врате у свој град.

"Да би се вратили Срби, неопходно је да им се прво ослободе станови и куће, а затим да им се обезбеди запослење да би могли да живе од свог рада", рекао је Прећаш, који сваке године долази у обилазак српске цркве.

Зага Павловић рекала је да су расељени Срби поново наишли на прилично запуштено гробље у Приштини и да је о том проблему разговарала са замеником премијера Косова Петровићем.

Отац Дарко је рекао да се гробље чисти и да се тренутно ради на обнови старе капеле и да те радове финансира косовско министарство за заједнице, као и да су у току радови на обнови срушених надгробних споменика.

Храм светог Николе је подигнут 1830. на старим темељима, а 2004. године је у погрому албанских екстремиста у потпуности спаљен, заједно с парохијским домом, библиотеком и иконостасом који је словио као ремек дело дебарских мајстора из 1840. године.

У пожару су изгореле фреске и више од 60 икона које су такође представљале велику драгоценост.

Храм и парохијски дом су делимично обновљени, а храм је 2010. освештан. Данас у дому живе два млада свештеника СПЦ са својим породицама.

У Приштини је пре рата живело око 42.000 Срба, а данас их је остало педесетак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи