Читај ми!

Орбовић: Сто хиљада отпуштених за годину дана

Председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић каже да је у последњих годину дана 100.000 радника у Србији остало без посла. И они који су запослени уцењивани су нижим зарадама и мањим правима, истиче Орбовић уочи Међународног празника рада.

Радници Србије се налазе у лошијој ситуацији него пре годину дана, јер је од тада око 100.000 њих остало без посла, изјавио је председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић.

"Само у јануару и фебруару ове године изгубљено је 30.000 радних места, а један од највећих проблема за привреду земље су запослени на одређено време, којих у Србији тренутно има око 300.000", рекао је Орбовић агенцији Бета, поводом Међународног празника рада.

Орбовић је рекао да завршетак радног ангажовања људи на одређено време, што је обично након три месеца, "ни синдикати, нажалост, не евидентирају као отпуштање".

"Радника на одређено време највише је у државним институцијама, односно јавним предузећима, али их има у малим и средњим предузећима", рекао је Орбовић.

Према његовим речима, "и они који су запослени уцењивани су нижим зарадама и мањим правима. Мобинг се врши на различите начине, људи се терају да раде дуже од осам часова, са објашњењем да на тај начин чувају радно место, јер толика војска људи чека на бироу, спремна да дође на њихово место и за нижу плату".

"Апатија и страх људи је велики. У ситуацији у којој се налазимо било би природно да има пуно протеста, али дешава се супротно, јер су се људи затворили и гледају како да преживе тешка времена", рекао је председник Савеза самосталних синдиката.

Орбовић је рекао и да "нема перспективе за отварање нових радних места, јер се Влада Србије последних месеци бави само питањем европских интеграција".

"Синдикат подржава пут ка Европи, али сматрамо да инвестиције које се очекују ако добијемо датум за почетак преговора о уласку у ЕУ сигурно неће разрешити питање незапослености у земљи", рекао је Орбовић.

Он је нагласио да у Србији више нема гране која је перспективна и у којој нема проблема, додајући да се ни у пољопривреду, о којој се стално прича, не улаже довољно.

"Србија мора да се окрене себи и инвестира у своје фирме. Било би логичније и корисније да се новац који се даје страним фирмама за отварање нових радних места усмерава у домаће фирме које раде", рекао је Орбовић.

Орбовић је указао да опоравка привреде и већег запошљавања нема док се не реши проблем несташице новца и великих камата на кредите, али и док се не исплате огромна дуговања државе према привреди.

"Држава има огромна дуговања према привреди и уништава огромне индустријске гране на тај начин", рекао је Орбовић.

Орбовић је навео да ће СССС Први мај, Међународни оразник рада, обележити окупљањем око 1.000 чланова синдиката на београдском Тргу Николе Пашића, како би указали на угрожена права радника и њихову борбу која је почела пре више од 100 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи