Читај ми!

Београд чека госте током празника

Туристичка понуда Београда је сваке године све богатија. Главни град је спреман да дочека госте током првомајских празника. Средином маја на Калемегдану креће сезона концерата и изложби.

Главни град Србије је спреман да дочека госте за првомајске празнике. Престоничка понуда сваке године је богатија. Туристичка организација Београда припремила је нове програме у којима ће моћи да уживају сви који посете Београд већ од 1. маја. Средином идућег месеца на београдској тврђави почиње сезона концерата и изложби.

У улози водича може бити свако од нас кад му дођу гости, нарочито ако су то странци. Београђани имају шта да покажу мада новца за боље предстваљање престонице никад није довољно. За сада постоји план обиласка града.

Госте Београда занимају разни садржаји, од сајмова, Скадарлије и Калемегдана, до Аде Циганлије, Кошутња и позоришта.

Главну туристичку атракцију, Калемегданску тврђаву страним туристима појашњава и ове сезоне апарат сличан мобилном телефону, такозвани аудио водич и то на шест језика.

"Можете више пута преслушати ако вам није јасно или ако вам је интересантно оно што чујете, за разлику од тога туристички водич има једну руту, једну путању, један припремљени текст ионо што сте чули, чули сте, оно што нисте неком другом приликом", каже Здравко Циврић, заменик директора "Београдске тврђаве".

Текстове је приредио Археолошки институт и то је најбољи начин да се сазна све о Калемегдану од јутра до мрака а онима који више воле живу реч преостаје да на сат времена ангажују туристичког водича.

"Цена аудио водича је 300 динара, за повлашћене као што су ђаци, студенти и пензионери, 150 за групне посете, за 10 или више људи 250 динара. Аудио водич можете изнајмити у унутрашњој Стамбол капији у периоду од 11 до 19 часова", објашњава Јелена Радојчић из предузећа "Београдска тврђава".

Од првог маја са Трга Николе Пашића свакодневно ће туристе на Авалу возити посебан аутобус. Карта за одрасле је 500 динара, за децу 300. Међутим, то је довољно новца да се обиђе и нешто друго.

"Ту су посете амбијенталним целинама, излети до Авале, до Виминацијума, Лепенског вира, Ђердапа, затим разноврсни и бројни програми разгледасња града из отвореног аутобуса, трамваја, обиласци дворског комлекса на Дедињу", објашњава Јелена Станковић из Туристичке организације Београда.

Стрма калдрма Скадарлије пријаће кад досади усијани асфалт. Новина од ове сезоне је продаја сувенира. Уз староградску музику и српску кухињу, на скадарлијском базару продаваће се Жирардо шешири, домаћи сапуни и друге ситнице карактеристичне за Скадарлију.

Новине су да сада од сваког петка од осам увече Београђани и гости могу да уживају у фолклорним вечерима у Скадарлији, кажу у Туристичкој организацији Београда.

Ако сте пропустили, лоше савладали или можда чак и заборавили поједине лекције о историји или култури Беогарда ово лето је прилика да то надокнадите на аутентичан и савремен начин, а туристичке организације обећавају богат садржај и повољне цене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи