Читај ми!

Кубанска вакцина средином 2013?

Кубански стручњак долази у Инстотут "Торлак" због регистрације вакцине против рака плућа. Уколико вакцина добије дозволу, пацијентима би могла бити доступна средином следеће године.

Институт "Торлак" саопштио је да ће од 28. јула до 13. августа на Институту боравити стручњак за регистрациону документацију са кубанског Института за молекуларну имунологију са којим заједнички ради на припреми регистрационе документације за кубанску вакцину против рака плућа "CIMAVAX-EGF".

Уколико вакцина добије дозволу за регистрацију, пацијентима би могла бити доступна средином 2013. године.

Припрема документације је озбиљан и обиман посао, а како је саопштено, стручњаци оба института потрудиће се да комплетна документација у ЦТД формату буде у октобру предата Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Да би вакцина могла да буде дистрибуирана у нашој земљи треба да буде регистрована у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије, а сходно закону од момента предаје комплетне документације до добијања решења о регистрацији, потребно је максимално 210 дана.

Уколико регистрациона документација испуњава услове које је прописала Агенција за лекове и медицинска средства и ова установа изда потребну дозволу, вакцина би била доступна пацијентима средином следеће године, саопштено је из "Торлака".

Заједнички рад на припреми регистрационе документације договорен је приликом претходне посете представника CIMVAB "Торлаку" пре два месеца. Тада су били представљени производни програми и потенцијали оба Института, и договорено је да Институт "Торлак" буде носилац дозволе за стављање у промет поменуте вакцине.

Уколико Агенција за лекове и медицинска средства Србије, по пријему регистрационе документације, утврди да испуњава неопходне услове за регистрацију на нашем тржишту, вакцина ће бити доступна и нашим пацијентима, а њену цену формираће релеватне државне институције, објашњено је у саопштењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи