Читај ми!

Приручник против панике

Људи у Србији су спремнији да надокнаде штету него да је спречавају, рекао начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић на представљању Породичног приручника за понашање у ванредним ситуацијама. Пружањем информација се спречава паника, каже Марић.

Пружањем информација се спречава паника у ванредним ситуацијима, рекао је начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић на представљању Породичног приручника за понашање у ванредним ситуацијама који је издат уз помоћ мисије ОЕБС у Србији.

Марић је изјавио да се у приручнику налазе једноставна правила која помажу људима да се рационалније понашају у свим ванредним ситуацијама, пожарима, поплавама, земљотресима, екстремним временским условима и терористичким нападима.

Начелник је као примере навео да људи не знају да не смеју водом да гасе пожаре на електричним инсталацијама нити знају да се отварањем прозора распирује ватра.

Најосетљивија ствар је превентива, рекао је Марић и додао да су људи у Србији спремнији да надокнаде штету него да раде на њеном спречавању и додао да постоји идеја да се у сарадњи са Министарством просвете ради са децом како да се понашају у тим ситуацијама.

Марић је казао да ће, у сарадњи са Министарством, потражити начин да се подучавање деце о реаговању у ванредним ситуацијама убаци у образовни програм.

Предраг Марић је навео да у буџету нема новца да се се приручник одштампа за сва домаћинства, па ће по један примерак добити општине које треба да га умноже и поделе.

"Србија је на путу да створи службу цивилне заштите која би била попуњена добровољцима који би прошли обуку за реаговање у ванредним ситуацијама", рекао је Марић.

Он је најавио да ће ватрогасци у Србији до септембра добити нове радне униформе први пут после седам година.

Шеф оделења за демократизацију мисије ОЕБС Јан Луенберг је рекао да је издавање овог приручника део сарадње мисије и сектора за ванредне ситуације.

Како је рекао, приручник ће бити штампан у 12.000 примерака и додао да ће тражити да се преведе на енглески, албански, мађарски и ромски. Луенебург је најавио наставак подршке реформи сектора за ванредне ситуације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи