Читај ми!

Дрога све доступнија младима

Графит са ценама опојних средстава који је пре неколико дана освануо на зиду једне школе у Чачку, покренуо је питање наркоманије међу младима. Само едукацијом о штетности наркотика друштво се може супротставити пороку који је све доступнији младима, кажу стручњаци.

Ценовник различитих врста дроге у чачанској школи изненадио је јавност због доступности дроге деци и младима. Млади нису довољно свесни опасности дроге, јер већина њих мисли да се она може узимати контролисано.

Јефтинија је него раније због чега је и све доступнија, а за куповину једне дозе довољан је џепарац. Ранијих година до ње се могло доћи само специјалним каналима и морало се ићи до забачених места, док је сада има готово свуда.

Најчешће млади из радозналости одлуче да пробају неку врсту дроге, али и због утиција околине.

Зависност може да се развије у року од две недеље, а онда лечење траје пуне две године, кажу стручњаци. Мишљење да постоје лаке и тешке дроге и да се њихово коришћење може контролисати - најопасније су заблуде.

''У 99 одсто случајева наших зависника добијемо информацију да су мислили да ће само мало по неки пут узети психоактивну супстанцу и да никада неће себи дозволити да постану зависни а да су постали зависни после пар недеља узимања опијата и тад су се јако изненадили'', каже Јасна Драган Савељић из Специјалне болнице за болести зависности.

У полицијској акцији "Мрежа" против дилера дроге у школама, током прошле школске године, ухапшено је више од 50 особа.Таквих акција ће бити и даље, али ипак, школа није главни проблем, кажу у полицији, већ ноћни клубови.

"Тако можете наћи ученике који имају 14, 15 година а који читаву ноћ проводе на неком сплаву иако родитељи то знају и покривају причом да сва деца излазе у то време, а управо на тим местима се најлакше долази у контакт са дрогама", истиче Ламбе Ђорејлијевски шеф одсека за превенцију наркоманије у Београду.

Таквој погубној доступности дроге лек може да буде само снажна едукација о њеној штетности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи