Читај ми!

Млади физичари стигли у Београд

Средњошколци који су на Међународној олимпијади из физике освојили пет медаља, једну сребрну и четири бронзане, стигли у Београд.

Петочлана екипа Србије, која је на 43. Међународној олимпијади из физике у Естонији, одржаној од 15. до 24. јула, освојила једну сребрну и четири бронзане медаље, стигла је у Београд.

Сребрну медаљу освојио је ученик Математичке гимназије из Београда Милан Крстајић, док су бронзане медаље освојили Тамара Шумарац и Илија Бурић из Математичке гимназије, Милан Крњача из гимназије у Сремској Митровици и Јован Блануша из Гимназије "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду.

Освајач сребрне медаље Милан Крстајић изјавио је по доласку на аеродром "Никола Тесла" да је и раније покушавао да се квалификује на Олимпијаду, али да му је ове године то и пошло за руком, као и да је пресрећан што је успео да освоји и медаљу.

Крстајић је истакао да припреме за такмичење представљају континуиран процес који траје више месеци, али да то њему не представља оптерећење јер воли физику.

"Одувек сам желео да знам како ствари функционишу, шта стоји иза свих појава у природи, и пут је логично водио ка физици. Волим тај природан поглед на свет", рекао је Крстајић.

Пошто је тек завршио трећу годину гимназије, како каже, има још годину дана да одлучи о томе где ће наставити школовање, а размишља о пријављивању и на домаће и на стране универзитете.

"Треба ту још да се усмерим, али долази године када ћу одлучити где ће студирати и за коју област ћу да се определим", навео је Крстајић.

Освајач бронзане медаље Јован Блануша каже да ће такмичење памтити по лепом дружењу, лепој природи и зеленилу Естоније.

Једина девојка у екипи, Тамара Шумарац из Математичке гимназије у Београду, од јесени се сели у Енглеску и студираће физику на универзитету Кембриџ, где је добила стипендију.

"Одувек сам више волела природне науке - математику и физику. Сама ствар да смо сви освојили медаље мени је онако исто баш драго", рекла је Тамара Шумарац.

Шумарац је додала да је такмичење протекло на најбољи могући начин, као и да је највише уживала у томе што је могла да упозна људе из свих крајева света.

Екипа Србије је међу малобројним тимовима чији су сви чланови добили медаље. Како кажу, организација такмичења је одлична, али имају замерке.

Освајач бронзане медаље Илија Бурић каже да му се задаци нису свидели.

"Добро, фалило је и мог знања, али такође и прецизности у дефинисању неких задатака", сматра Бурић.

Др Александар Крмпот са Института за физику, који је предводио олимпијски тим Србије, рекао је да је изузетно задовољан постигнутим резултатима, који су, уз мало среће могли да буду још бољи.

"Колега Рабасовић и ја смо и видели први те задатке и преводили их за њих и усаглашавали са тим међународним бордом. Донекле су били и непрецизни и мало тежи", каже Крмпот.

Према речима Александра Крмпота, Милан Крњача је био први испод црте за сребрну медаљу и то његов успех чини још већим.

"Немам неке одређене планове. Желео бих да се бавим физиком, ако то успе биће добро" рекао је Крњача.

Крмпот је додао да су му чланови тима рекли да су за сада њихове амбиције да по завшетку студија раде у Србији.

"Ако ништа друго, то су моје жеље. Било би дивно да за пет-шест година моје колеге и ја на Институту добијемо овако младе, перспективне и амбициозне људе, а не да оду у иностранство", додао је Александар Крмпот.

Чланове екипе на аеродрому Никола Тесла, осим родбине и пријатеља, сачекао је и помоћник министра просвете Зоран Костић, који је рекао да министарство поштује памет и таленат младих људи у Србији и да чини све да им помогне да учествују на великим такмичењима и да осете да неко вреднује то што су урадили.

"Биће нам драго ако по завршетку студија сву ту памет и знање уложе овде, у нашу Србију, и да помогну и другима да такође освајају награде. Уосталом, професори који их уче, прате и припремају, такође су некад били олимпијци и постизали су значајне резултате", рекао је Костић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи